Foto: PantherMedia/Scanpix
Jaunieti Ziemassvētku vecīša tērpā, kurš gadu mijā gāja bojā Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbē, nogalināja jaunu cilvēku pūlis, kas skandēja reliģisku naidu saturošus saukļus, pirmdien aģentūrai "Interfax" paziņoju augsta līmeņa avots Tadžikistānas Iekšlietu ministrijā. Aizdomās par slepkavību aizturēti trīs studenti.

Oficiāli varas iestādes atzīst 24 gadus vecā Parviza Davlatbekova slepkavības faktu, taču atsakās atzīt, ka tās pamatā bijis reliģiskais naids.

Iekšlietu ministrija otrdien oficiāli paziņoja, ka aizdomās par Davlatbekova slepkavību aizturēti trīs Tadžikistānas nacionālās universitātes trešā kursa studenti - Šarifs Davlatovs, Farruhs Samijevs un Firuzs Nazrullojevs.

"Jaunietis nolēma apsveikt savus radiniekus un pārģērbās par Salaveci. Kad viņš pienāca pie savu māju kāpņutelpas, viņam uzbruka apmēram 30 jauniešu liels pūlis, kuri ar saucieniem "Tu kofiri" ("Tu esi neticīgais") viņu vairākkārt sadūruši ar nazi, un no gūtajiem ievainojumiem viņš mira slimnīcā," aģentūrai stāstīja avots IeM.

Jau ziņots, ka Dušanbē neilgi pirms gadu mijas pūlis uzbrucis vīrietim, kurš bija tērpies Ziemassvētku vecīša tērpā. Viņu sadūra ar nažiem, no gūtajiem savainojumiem vīrietis 1.janvāra vakarā nomiris slimnīcā. Pēc aculiecinieku teiktā, pūlis uzbrucis vīrietim pie kādas daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpas durvīm, kliedzot "Tu - neticīgais!".

Tadžikistānas varas iestādes apliecinājušas, ka nogalināts kāds 24 gadus vecs vīrietis, tomēr noliedz, ka iemesli varētu būt reliģiski. Iekšlietu ministrijas vietējais pārstāvis teicis, ka tā bijusi ikdienišķa slepkavība.

Decembra beigās Tadžikistānas musulmaņu muftijs Saidmukarams Abdukodirzods aicināja visus valsts musulmaņus atteikties no gregoriāņu kalendārā svinamā Jaunā gada – no eglītes rotāšanas un dejām un rotaļām ap to, jo tas ir pretrunā ar islāma kanoniem un tadžiku tradīcijām.

Oficiālajā līmenī Jauno gadu valstī gan turpina svinēt – Jaungada egles rotā pilsētu laukumus, skolās un bērnudārzos tiek rīkotas svinības ar Salavecīti un Sniegbaltīti. Valsts prezidents Emomali Rahmons dažas stundas pirms pusnakts tradicionāli apsveica Tadžikistānas iedzīvotājus gadumijā.

Tomēr eksperti runā par arvien pieaugošu reliģijas ietekmi Tadžikistānā, jo katru decembri presē nerimstas strīdi par to, vai tadžikiem būtu "jāatdarina kristieši un jāsvin sveši svētki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!