Foto: AFP/Scanpix
Bahreinas šiītu opozīcijas līderis šeihs Ali Salmans trešdien aicināja izveidot īstu konstitucionālo monarhiju ar vēlētu, nevis karaļa ieceltu premjerministru valdības priekšgalā.

Islāma nacionālās vienošanās asociācijas vadītājs paziņoja, ka viņa pārstāvētie parlamenta locekļi turpinās boikotēt parlamenta darbu, līdz tiks izpildītas viņu prasības pārvērst Bahreinu "konstitucionālā monarhijā, kur galvenais varas avots būtu tauta".

Kā jau ziņots, Islāma nacionālās vienošanās asociācija, kam 40 likumdevēju lielajā parlamentā ir 18 deputātu mandāti, otrdien paziņoja par parlamenta boikotēšanu saistībā ar spēka pielietošanu pret protestētājiem.

Niknas, pret valdību vērstas demonstrācijas Manāmas centrā notiek jau otro dienu, un protestos dzīvību zaudējuši divi šiītu demonstranti.

"Valdība būtu jāievēl tautai, kurai būtu tiesības saukt to pie atbildības," preses konferencē paziņoja Salmans.

Lai kliedētu bažas, ka Bahreinas šiītu vairākums vēlētos nodibināt līdzīgu islāma režīmu kā kaimiņvalstī Irānā, Salmans paziņoja, ka viņa valstī nav vietas augstākajiem reliģiskajiem līderiem.

"Tauta neprasa reliģiozu valsti. Viņi pieprasa pilsonisku un demokrātisku valsti, līdzīgi kā citur pasaulē," viņš uzsvēra.

Salmans atzinīgi novērtēja karaļa Hamada otrdienas uzrunu, kurā viņš izteica nožēlu par divu demonstrantu nogalināšanu, paziņoja par izmeklēšanas sākšanu un solīja turpināt 2001.gadā sāktās reformas.

Tomēr televīzijā pārraidītajā runā karalis nepieskārās tautas prasībām "pēc politiskām reformām saistībā ar varas maiņu", atzīmēja Salamans.

2001.gada referenduma rezultātā Bahreina no emirāta pārtapa konstitucionālā monarhijā, un 2002.gadā valstī notika parlamenta vēlēšanas - pirmās kopš 1975.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!