Foto: AFP/Scanpix

ASV viceprezidents Džo Baidens brīdinājis Krieviju, ka to sagaida "pieaugošas izmaksas un vēl lielāka izolācija", ja tā neievēros Ukrainas konflikta miera vienošanās nosacījumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijai ir jāievēro uguns pārtraukšana, jāļauj atjaunot Ukrainas kontroli pār tās robežām un jāizvāc "nelegālie militārie formējumi, militārais ekipējums un kaujinieki", Baidens paziņoja Kijevā pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir piekritis visām šīm darbībām, taču nekas no tā nav realizēts, uzsvēra Baidens.

Baidens Kijevā viesojas pirmajā gadadienā kopš masu protestu sākuma, kas beidzās ar prezidenta Viktora Janukoviča bēgšanu no valsts.

Pirms Baidena vizītes Kijevā Krievijas amatpersonas brīdināja ASV atturēties no bruņojuma pārdošanas Ukrainai. ASV amatpersonas aģentūrai "Reuters" atklāja, ka Baidens paziņos par atbalsta palielināšanu Kijevai, kurā būs arī radari un transportlīdzekļi, bet ne ieroči.

Vēstīts, ka kopš aprīļa, kad bruņotas prokrieviskās bandas sāka ieņemt valsts un drošības iestāžu ēkas Ukrainas austrumu pilsētās, konfliktā gājuši bojā 4317 cilvēki.

Lai gan NATO ir atzinusi, ka Ukrainā atrodas Krievijas karaspēks un kaujas tehnika un novērota Krievijas karaspēka koncentrēšanās pie Ukrainas robežām, Maskava to joprojām noliedz.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā vācu medijiem paziņoja, ka tie, kas cīnās par brīvību, "vienmēr dabūs ieročus", turpinot noliegt Kremļa saistību ar ieroču, kaujinieku un tehnikas piegādēm uz Ukrainu.

5. septembrī Minskā tika panākta vienošanās par pamieru, ko atbalstīja arī Krievija. Tā paredz uguns pārtraukšanu un ārzemju kaujinieku izvešanu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!