Foto: Reuters/Scanpix

Darbs pie ASV armijas bāzē Gvantanamo, Kubā, esošā cietuma slēgšanas plāna šobrīd ir nonācis "beigu fāzē", paziņoja ASV prezidenta administrācijas preses sekretārs Džošs Ērnests.

Administrācija cer Kongresā pārvarēt republikāņu opozīciju, kas līdz šim bloķējusi prezidenta Baraka Obamas centienus slēgt cietumu. Šī iecere bija viens no galvenajiem Obamas mērķiem, viņam 2009.gadā stājoties amatā.

Republikāņu likumdevēji iepriekš skaidrojuši, ka ieslodzīto pārvešana no ASV cietuma Gvantanamo uz citām valstīm var galu galā novest pie viņu atbrīvošanas, un tas savukārt radīs draudus ASV.

Tomēr Ērnests uzstāja, ka Gvantanamo slēgšana ir viena no galvenajām prioritātēm, un norādīja, ka 100 miljonu dolāru tērēšana gadā cietumam, kurā atrodas tikai 116 ieslodzītie, ir naudas šķērdēšana.

Baltais nams likumdevējus informēs par Gvantanamo cietuma slēgšanas plānu, kad tas būs pabeigts, norādīja amatpersona.

"Tas ir sarežģīts darbs, bet mēs esam panākuši būtisku progresu," viņš sacīja. "Tā ir prezidenta prioritāte. Viņš uzskata, ka Gvantanamo līča cietuma slēgšana skaidri ir mūsu nacionālajās interesēs."

Teroristi visā pasaulē izmanto Gvantanamo cietuma negatīvo reputāciju kā vervēšanas instrumentu, piebilda Ērnests.

Cietums Gvantanamo bāzē tika atvērts 2002. gadā, un tajā tika ieslodzītas personas, kas aizturētas toreizējā prezidenta Džordža Buša sāktajā karā pret terorismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!