Foto: AP/Scanpix
Baltijas un Ziemeļvalstis – Latvija, Dānija, Igaunija, Islande, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija – atzinušas Sīrijas opozīcijas izveidoto koalīciju, trešdien informēja Igaunijas Ārlietu ministrijas preses dienests.

"[Igaunijas] ārlietu ministrs Urmass Paets Marokā notiekošajā Sīrijas draugu grupas sanāksmē Somijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vārdā paziņoja par Sīrijas opozīcijas spēku atzīšanu," pavēstīja Igaunijas Ārlietu ministrija.

"Mēs aicinām tautas opozīcijas spēku koalīciju turpināt censties panākt demokrātisku apvienošanu, visu tiesību un brīvību ievērošanu," teica Paets.

Tā dēvētās Sīrijas draugu grupas konferencē Sīrijas iedzīvotāju atbalstam Marokas pilsētā Marrakešā trešdien piedalījās 130 valstu pārstāvji, tostarp Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Latvijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs aģentūrai BNS norādīja, ka Latvija atzīst jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju kā "vienu no leģitīmajiem Sīrijas iedzīvotāju pārstāvjiem" un ir gatava atbalstīt šo koalīciju tās centienos veidot spēcīgu politisko alternatīvu esošajam Sīrijas režīmam.

Francija novembrī kļuva par pirmo Rietumvalsti, kas atzinusi 11.novembrī izveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par vienīgo likumīgo Sīrijas tautas pārstāvi. Koalīciju atzinušas arī Lielbritānija, Turcija un visas sešas Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija. Arī Arābu līga atzina jaunizveidoto Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas opozīcijas "likumīgo pārstāvi un galveno sarunu vedēju ar Arābu līgu".

Eiropas Savienība un Itālija atzina koalīciju par "Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi", tomēr neatzina to par vienīgo.

Savukārt ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka atzīst Sīrijas opozīcijas koalīciju par Sīrijas tautas "likumīgo pārstāvi", lai gan līdz šim ASV bija vairījušās paust savu vērtējumu par organizāciju.  

Francija arī paudusi aicinājumu apbruņot Sīrijas opozīciju.

Sīrijas opozīcijas organizācijas sanāksmē 11.novembrī Kataras galvaspilsētā Dohā parakstīja vienošanos par opozīcijas nacionālās koalīcijas  izveidi, lai koordinēti cīnītos pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Nemieros Sīrijā pret Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 42 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, paziņojusi Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!