Foto: Reuters/Scanpix

Pretrunīgi vērtētais latviešu izcelsmes Zviedrijas mākslinieks Lāšs Vilks, kurš, domājams, bija mērķis vienam no svētdien Kopenhāgenā notikušajiem uzbrukumiem, drošības apsvērumu dēļ bijis spiests pamest savas mājas un pārvests uz citu drošāku vietu, pirmdien paziņojusi Zviedrijas policija.

Mākslinieka atrašanās vieta tiek turēta noslēpumā.

Jau vēstīts, ka svētdien Kopenhāgenā 22 gadus vecs šāvējs atklāja uguni Vilka rīkotajā seminārā par mākslu, zaimošanu un vārda brīvību. Uzbrukumā gāja bojā 55 gadus vecais kinorežisors Finns Nergords un tika ievainoti trīs policisti.

Šāvējs tiek turēts aizdomās arī par ebreju vīrieša nogalināšanu pie sinagogas.

Vilks apšaudē netika ievainots.

68 gadus vecais mākslinieks, kurš izpelnījies musulmaņu pasaules sašutumu par pravieša Muhameda zaimošanu savās karikatūrās, arī agrāk saskāries ar draudiem savai dzīvībai, par ko nereti pajokojis. Tomēr šoreiz Vilks atzinis, ka situācija ir atšķirīga.

Intervijā Zviedrijas telekanālam SVT Vilks noradīja, ka gadījumos, kad miruši cilvēki, vairs nevar jokot un par to pasmieties.

Vilks nosodīja notikušo uzbrukumu kā pilnīgi bezjēdzīgu un nicināmu, norādot, ka šāvējs nogalinājis nevainīgu cilvēku.

Pēc satīrisku karikatūru publicēšanas Zviedrijas reģionālajā laikrakstā "Nerikes Allehanda" 2007.gadā Vilkam tika izteikti nāves draudi. Savukārt 2013.gadā Vilks līdz ar žurnāla "Charlie Hebdo" redaktoru tika iekļauts starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" "visvairāk meklēto sarakstā".

Zviedrijas policijas pārstāve atklāja, ka pēc nesenā uzbrukuma Vilka "drošības situācija ieguvusi pilnīgi jaunu dimensiju".

"Drošības apsvērumu dēļ Lāšs Vilks vairs nevar dzīvot savās mājās," viņa norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!