Foto: AFI

Britu raidsabiedrība BBC veltījusi publikāciju Eiropas Parlamenta (EP) deputātei no Latvijas Tatjanai Ždanokai, par kuras pēdējā laika aktivitātēm pārbaudi sākusi Drošības policija (DP).

BBC paskaidro, ka Latvijas varas iestādes pārbauda aizdomas, ka EP deputāte ir "Krievijas ietekmes aģente", pamatojoties uz cita Latvijas EP locekļa - Kārļa Šadurska - iesniegumu, kurā politiķe apsūdzēta saistībā ar organizāciju, kas vēlas atjaunot PSRS, un Latvijas neatkarības graušanā.

Raidsabiedrība publikācijā "'Russian agent' row hits Latvia election"  īsumā apskata Ždanokas biogrāfiju, norādot, ka viņa astoņdesmitajos gados bijusi politiskā organizācijā, kas iestājās pret Latvijas neatkarību no PSRS.

"Nesen viņa ir aicinājusi uz ciešākām attiecībām ar Maskavu. 16. martā viņa darbojās kā Krimas referenduma novērotājs, ko kritiķi uzskata par pierādījumu, ka viņa atbalsta Maskavas rīcību," raksta BBC.

Latvija ir smagi cietusi no PSRS okupācijas, tāpēc Krievijas karavīri Krimā un to pulcēšanās pie Ukrainas robežām satrauc daudzus latviešus, skaidro raidsabiedrība. Tāpēc katra nostāja, kas tiek uztverta kā Kremli atbalstoša, latviešos nav populāra un bieži tiek uzskatīta par neatkarības nodošanu, skaidro BBC.

Strīds starp abiem deputātiem raksturo Latvijas sabiedrību, kas ir sadalījusies latviešos un krievos. "Kaut arī daudzi krievvalodīgie ir labi integrēti, daži sūdzas par diskrimināciju - jautājumu, par kuru runā Ždanoka," klāsta BBC.

Tikmēr nav nekādu pazīmju, ka Latvijas lielā krievvalodīgo kopiena būtu Kremļa piektā kolonna, kas vēlas graut Eiropas Savienību (ES), apgalvo BBC.

Raidsabiedrība piebilst, ka maijā gaidāmajās EP vēlēšanās visvairāk balsu prognozēts "Saskaņas Centram", kam ir saikne ar Vladimira Putina partiju "Vienotā Krievija".

Pilna BBC publikācija ir šeit

Vēstīts, ka Tatjana Ždanoka Ždanoka kopā ar savu politisko domubiedru, kādreizējo Saeimas deputātu Miroslavu Mitrofanovu bija devusies uz Krimu novērot starptautiski neatzītā referenduma par pussalas pievienošanu Krievijai norisi.

Eiroparlamenta Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupai piederošā Ždanoka, kas ievēlēta no "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saraksta, Rīgā piedalījās piketā "Krimas atbalstam", kurā pausts atbalsts reģiona pievienošanai Krievijai.

Fotogrāfijas internetā liecina, ka Ždanoka ir piedalījusies arī organizācijas "Суть времени", kuras mērķis ir PSRS atdzimšana, ārkārtas salidojumā.

Video - Tatjana Ždanoka un Krimas referendums - šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!