Foto: AFP/Scanpix

Itālijas ekspremjers Silvio Berluskoni, kurš notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem, vienā no jaunākajām intervijām izteicies, ka viņa bērni jūtas kā ebreji nacistiskajā Vācijā.

"Mani bērni man stāsta, ka jūtas tā, kā noteikti jutušās ebreju ģimenes Vācijā Hitlera režīma pakļautībā. Visa pasaule ir noskaņota pret mums," intervijā žurnālistam Bruno Vespam norādīja Berluskoni.

Ekspremjers žurnālistam sniedzis vairākas intervijas, kuras tiks publiskotas tuvākajā laikā. Trešdien publiskoti atsevišķi izvilkumi no tām.

77 gadus vecais Berluskoni arī agrāk izteicis pretrunīgi vērtētas piezīmes. 2003.gada jūlijā viņš izraisīja sašutumu Eiropas Parlamentā (EP), kādu vācu deputātu salīdzinot ar nacistu koncentrācijas nometnes apsargu.

2002.gadā Eiropas Savienības (ES) līderu fotografēšanās laikā Berluskoni rādīja "radziņus" aiz muguras vienam no Spānijas ministriem, bet 2005.gadā apgalvoja, ka pielietojis "pleiboja taktiku", lai iegūtu toreizējās Somijas prezidentes Tarjas Halonenas atbalstu Eiropas Pārtikas drošības pārvaldes izvietošanai Itālijā.

2008.gadā Berluskoni izpelnījās kritiku, vizītes laikā Maskavā sakot, ka ASV prezidenta amatā ievēlētais Baraks Obama ir "glīts, jauns un nosauļojies".

 Itālijas Augstākā tiesa 1.augustā atstāja spēkā Berluskoni piespriesto četru gadu cietumsodu par krāpšanos ar nodokļiem. Zemākās tiesu instances piespriestie četri gadi amnestijas dēļ gan tika samazināti līdz gadam.

Cienījamā vecuma dēļ 77 gadus vecajam ekspremjeram nebūs jādodas uz cietumu, bet viņam ir tiesības izvēlēties starp mājas arestu un sabiedriskajiem darbiem, kas viņam nodrošinātu lielāku pārvietošanās brīvību.

Kavēšanās procedūras dēļ varētu nozīmēt, ka sods magnātam netiks piemēros līdz gada beigām.

Berluskoni, kurš apgalvo, ka izvirzītajās apsūdzībās nav vainīgs, sākotnēji noraidīja iespēju, ka viņš varētu veikt sabiedriskos darbus "kā tāds parasts noziedznieks". Bet pagājušajā mēnesī ekspremjers pauda vēlmi izciest viņam piespriesto 12 mēnešu sodu, strādājot sabiedriskos darbus.

Berluskoni arī uz diviem gadiem liegts ieņemt vēlētus amatus un startēt jebkādās vēlēšanās. Itālijas Senāts otrdien paziņoja, ka 27.novembrī lems par to, vai ekspremjers izslēdzams arī no likumdevēju rindām.

Ja Berluskoni tiks izslēgts no Senāta, tā būs pirmā reize kopš 1994.gada, kad viņš nebūs pārstāvēts parlamentā.

Medijos izskanējušas baumas, ka ekspremjers varētu mēģināt bēgt un doties trimdā, bet Berluskoni to kategoriski noliedzis, uzsverot ka ir "100% itālietis".

"Manas saknes ir šeit. Tā ir mana valsts, valsts, kuru es mīlu un kur man ir viss - ģimene, draugi, bizness, manas mājas. Es pat nevaru iedomāties pamest Itāliju," norādīja politiķis.

Tiesa, vēl pirms diviem gadiem Berluskoni kādā sarunā, kura tika slepus noklausīta, raksturoja Itāliju kā "sūdīgu valsti", no kā viņam metas slikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!