Foto: AP/Scanpix

Bijušais Padomju Savienības Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieks Jurijs Švecs paziņojis, ka viņa biedrs Aleksandrs Ļitviņenko varētu būt nogalināts tāpēc, ka viņam bija informācija par Vladimira Putina nodrošināto "jumtu" Kolumbijas narkokarteļa naudas atmazgāšanai, vēsta raidsabiedrības BBC krievu versija.

Švecs to atklājis Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko slepkavības publiskās izmeklēšanas sēdē Lielbritānijā. Publiskā izmeklēšana uz Lielbritāniju aizbēgušā bijušā spiega Ļitviņenko nāves lietā notiek atbilstoši Augstās tiesas lēmumam, kas tādējādi apmierināja Aleksandra Ļitviņenko atraitnes Marinas lūgumu.

Runa ir par ziņojumu pret Viktoru Ivanovu, pašreizējo Krievijas Federālā narkotiku aprites kontroles dienesta direktoru un vienu no Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzticības personām. Šo dokumentu 2006. gada septembrī Ļitviņenko uzdevumā sastādīja Švecs.

Švecs apgalvo, ka šajā ziņojumā iekļāvis informāciju par Ivanova un Putina saistību ar tā saukto Tambovas noziedzīgo grupējumu, kurš pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados nodarbojās ar narkotiku tirdzniecību un kāda Kolumbijas narkokarteļa naudas atmazgāšanu.

Šis ziņojums ne tikai izjauca darījumu, kurā Ivanovs cerējis kukuļa naudā nopelnīt 10 – 15 miljonus ASV dolāru, bet varēja arī nopietni kaitēt Putinam, uzskata Švecs.

Tāpat Švecs noliedz iespēju, ka Krievijas specdienesti Ļitviņenko vai vispār jebkuru personu ārpus Krievijas robežām varētu nogalināt bez Putina svētības. Viņs pamato, ka jebkurš Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) ģenerālis pirms nogalināšanas pavēles izdošanas sākumā pārliecināsies, ka viņš tiks piesegts no augstākās priekšniecības puses.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka uz Lielbritāniju pārbēgušais Ļitviņenko nomira 2006. gada 23.novembrī - trīs nedēļas pēc saindēšanās, kuras dēļ viņam izkrita mati, viņš spēcīgi novājēja un viņa iekšējie orgāni pamazām pārstāja darboties.

Ļitviņenko organismā pēc nāves tika atrasts liels daudzums radioaktīvā polonija 210, kas vairāk nekā desmit reizes pārsniedzis nāvējošo devu.

Pēc Lielbritānijas izmeklētāju novērtējuma, Ļitviņenko nonāvēšanai izmantotā polonija 210 deva maksā vismaz desmit miljonus ASV dolāru.

Polonijs 210 ir rets, ļoti bīstams radioaktīvs izotops. To var iegūt tikai kodolreaktorā, līdz ar to tikai ļoti augsti attīstīta organizācija, ja ne ietekmīga valsts, varētu būt spējīga uz šo noziegumu.

Ļitviņenko domubiedri uzskata, ka bijušo izlūku nogalinājuši Krievijas valdības dienestu pārstāvji, tādējādi atriebjoties par viņa opozicionāro nostāju pret prezidentu Vladimiru Putinu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!