Foto: Publicitātes attēli

ASV aviācijas un bruņutehnikas gigants "Boeing" nupat patentējis "metodi un sistēmu sprādziena viļņa vājināšanai ar elektromagnētiskā loka palīdzību", kas līdzinās tā saucamajām "spēka lauku" tehnoloģijām, kuras līdz šim varēja redzēt fantastikas filmās, raksta "Popular Science".

Zinātnes portāls norāda, ka aizsardzības lauku radīšana tiekot pētīta jau sen un šādas sistēmas patentēšana varētu nozīmēt, ka drīzumā pirmās šādas tehnoloģijas mēs redzēsim arī kaujas laukos.

Kā tiekot norādīts patentā, šis "spēka lauks" sprādziena vilni tikai vājinās un šī tehnoloģija visticamāk būs efektīva gadījumos, ja cilvēki jau atradīsies labi bruņotā transporta līdzeklī.

Tehnoloģija uztver sprādziena vilni ūdenī un gaisā. Šis signāls iedarbina lāzeru (vai elektrības vai mikroviļņu staru), kurš uzsilda gaisa vai ūdens telpu starp uztvērēju un sprādzienu, radot plazmas lauku. Plazmas lauka blīvums un temperatūra savukārt absorbē sprādziena vilni.

Patenta skicē, kuru "Boeing" iesniedzis līdz ar tehnoloģijas aprakstu, redzama militārā automašīna, taču tehnoloģiskais apraksts esot pietiekami plaši interpretējams, lai nākotnē to varētu izmantot arī zemūdenes, lidmašīnas, peldošās platformas, ēkas un pat atsevišķi cilvēki, piemēram, karavīri.

Patenta saņemšana nozīmē, ka visticamāk tikai drīzumā sāksies jaunās tehnoloģijas testēšana dabā, lai saprastu, vai tā patiešām izmantojama arī dzīvē.

Tikmēr ieroču un tehnoloģiju entuziasti jau paspējuši izveidot tehnoloģiju skaidrojošu animāciju:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!