Foto: AP/Scanpix
Aizdomās turamajiem Bostons spridzinātājiem Tamerlanam un Džoharam Carnajeviem bijusi ieroču slēptuve, kas apliecina jau iepriekš izskanējušās aizdomas par brāļu plāniem pēc sprādzieniem Bostonā sarīkot jaunus uzbrukumus. Kā liecina izmeklētāju rīcībā nonākusī jaunākā informācija, brāļi, iespējams, būtu devušies uz Ņujorku, ja vien naktī uz piektdienu policijas operācijas gaitā nebūtu nogalināts vecākais no viņiem - Tamerlans.

Izmeklētāji šādu informāciju ieguvuši no vīrieša, kura automašīnu brāļi bija nolaupījuši. Lai gan šis vīrietis tikpat kā nerunā angliski, ASV drošības dienestu darbinieki mudinājuši viņu atcerēties vārdus, kurus viņš sapratis no brāļu sacītā.

Kā atklājis brāļu nolaupītās automašīnas vadītājs, Carnajevi, runājot angliski, nav slēpuši lepnumu par Bostonas sprādzieniem. Pēcāk gan abi pārgājuši uz krievu valodu. Vienīgais vārds, kuru automašīnas vadītājs atpazinis no brāļu sarunas krievu valodā, bijis "Manhetena".

Tas izraisījis pamatīgu trauksmi tiesībsargājošajos dienestos, kuri nekavējoties apturējuši dzelzceļa satiksmi no Bostonas uz Ņujorku un pārmeklējuši vilcienus.

Turklāt izmeklētāji ieguvuši arī informāciju par brāļu iespējamo motīvu nolaupīt automašīnu un veikt laupīšanu degvielas uzpildes stacijā.

Jau ziņots, ka dramatiskā tiesībsargājošo iestāžu operācija un vērienīgā policijas pakaļdzīšanās sākās ceturtdien, saņemot ziņas par degvielas uzpildes stacijas aplaupīšanu, kam sekoja policista nošaušana pie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta Bostonā.

Pašlaik izmeklētāji uzskata, ka brāļi nosprieduši, ka viņiem trūkst viena ieroča, jo vecākajam brālim ierocis bija, bet jaunākajam nē. Tādēļ viņi nolēmuši, ka visātrāk pie ieroča varētu tikt, negaidīti uzbrūkot policistam un aizbēgot.

Taču tas nav izdevies, jo brāļi policista ieroci nav spējuši izraut no maksts.

Kā jau vairākkārt ziņots, ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Džoharu un Tamerlanu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans naktī uz piektdienu zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un šobrīd joprojām ārstējas slimnīcā.

Pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet aptuveni 200 tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!