Foto: stock.xchng
Lielbritānijas policija oficiāli pirmdien pieprasījusi Latvijai informāciju par britu pusaudzes pazušanas lietā aizdomās turēto Latvijas pilsoni Arni Zaļkalnu, vēsta britu mediji.

Vienlaikus britu sabiedrībā pieaug sašutums, ka noziedzniekiem no Austrumeiropas ir iespējas netraucēti un nekontrolēti iebraukt Lielbritānijā un vietējiem likumsargiem bieži vien nav pieejama informācija par iebraucēju noziedzīgo pagātni.

Latvijas Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA apstiprināja, ka Valsts policija jau kopš pagājušās nedēļas sadarbojas ar britu kolēģiem. Ņemot vērā, ka iespējamais noziegums ir smags un varētu būt cietusi pusaudze, sadarbība un britu policijas atbalstīšana patlaban ir viena no galvenajām prioritātēm.

VP gan nekomentē, vai Zaļkalns varētu patlaban uzturēties Latvijā un vai Latvijas likumsargi ir pārbaudījuši ar Zaļkanu saistītas adreses viņa dzimtenē, norādīja Sadovskis un piebilda, ka jautājumus par šīs lietas virzību drīkst komentēt tikai procesa virzītājs - britu policija.

Jau vēstīts, ka 41 gadu vecais Zaļkalns tiek turēts aizdomās saistībā ar 14 gadus vecās pusaudzes Alises Grosas pazušanu.

Par Zaļkalna atrašanās vietu nav nekādu ziņu kopš 3.septembra, savukārt Grosa ir pazudusi kopš 28.augusta. Viņa pēdējo reizi redzēta uz ietves pie Granjuniona kanāla videonovērošanas kameru uzņemtā video. Arī Zaļkalnu videonovērošanas kameras fiksējušas tajā pašā vietā, kur meiteni, tikai apmēram 15 minūtes vēlāk. Dažas dienas pēc Grosas pazušanas strādnieki kādā patiltē atrada meitenes mugursomu, kurā atradās Alises apavi un apakšveļa.

Pazudušās Grosas meklēšanas operācija ir lielākā, kādu Londona pieredzējusi kopš 2005.gada 7.jūlija terora aktiem Londonas metro un autobusā. Meitenes meklēšanā iesaistīti vairāk nekā 600 policistu no astoņām vienībām, kā arī ūdenslīdēji un dienesta suņi.

Londonas policija sākotnēji uzskatīja, ka pazudušais Zaļkalns varētu būt vērtīgs liecinieks meitenes pazušanas lietā, taču, atklājoties viņa kriminālajai pagātnei, Zaļkalns kļuvis par galveno aizdomās turēto Alises pazušanas lietā.

Londonā Zaļkalns dzīvoja kopā ar draudzeni un abu bērnu. Zaļkalna ģimene viņu pēdējo reizi redzēja mājās 3.septembra vakarā.

4.septembra agrā rītā viņš ar "Trek" zīmola kalnu velosipēdu devās ceļā uz darbu. Zaļkalnam bija ap plkst.8 noteiktā vietā jāsatiek draugs, lai kopā turpinātu ceļu uz darbavietu, taču viņš neieradās. Nākamajā dienā viņa ģimene ziņoja par vīrieša pazušanu.

Lielbritānijas policija apstiprināja, ka piektdien vienā no Zaļkalna agrākajām dzīvesvietām Londonā atrasts viņa velosipēds, taču sīkāka informācija netiek sniegta.

Britu policija atklājusi, ka Zaļkalns ikdienā ar velosipēdu braucis tajā pašā maršrutā, kurā liktenīgajā dienā aptuveni tādā pašā laikā gājusi pazudusī meitene. Likumsargi uzskata, ka Zaļkalns, visdrīzāk, ir redzējis meiteni, jo viņi abi devās vienā maršrutā pa ietvi gar kanālu.

Kopš pazušanas Zaļkalns nav izmantojis ne savu bankas karti, ne arī mobilo telefonu. Viņa pase ir palikusi mājās Londonā.

Latvijas policijas pārstāvji britu žurnālistiem, kas ieradušies Rīgā, nedēļas nogalē pavēstīja, ka oficiāls pieprasījums no Lielbritānijas kolēģiem par palīdzību Zaļkalna meklēšanā nav saņemts.

"Pastāv iespēja, ka viņš varētu būt atbēdzis uz šejieni, tāpēc darām visu iespējamo, lai palīdzētu. Protams, viņi var izteikt lūgumu arī neoficiāli, un, protams, mēs viņu meklējam," laikrakstam "Daily Telegraph" sacīja policists, kas vēlējās palikt anonīms.

Kā jau ziņots, Zaļkalns notiesāts par savas sievas nogalināšanu deviņdesmito gadu beigās Rīgā. Prokuratūrā informēja, ka saistībā ar šo noziegumu viņš nonāca apcietinājumā 1997.gada 9.jūlijā, bet notiesāts tika nepilnu gadu vēlāk. Par slepkavību un arī neatļautu ieroča glabāšanu tiesa Zaļkalnam piesprieda astoņu gadu cietumsodu, bet viņš no ieslodzījuma atbrīvots pirms termiņa pēc septiņu gadu cietumsoda izciešanas.

Pāris gadus pēc iznākšanas no cietuma Zaļkalns pārcēlās uz Lielbritāniju un tur sāka strādāt celtniecībā. 2009.gadā viņu Lielbritānijā arestēja par 14 gadus vecas pusaudzes sazāļošanu un nepiedienīgu uzmākšanos, tomēr vēlāk lieta izbeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!