Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) militārajiem novērotājiem ceturtdien nav ļauts iekļūt Krimā, paziņoja EDSO preses sekretāre Nataša Radžakoviča.

"Mēs tagad varam apstiprināt, ka militārajiem novērotājiem tiešām nav ļauts iekļūt Krimas teritorijā," apliecināja amatpersona.

"Viņi tagad ir atceļā [uz Hersonu, Ukrainas dienvidos], kur viņi rīkos sanāksmi un izlems par turpmākajiem soļiem," norādīja Radžakoviča.

Avots Rietumu diplomātiskajās aprindās ziņu aģentūrai AFP jau iepriekš bija apliecinājis, ka bruņoti cilvēki nav ļāvuši 40 EDSO militārajiem novērotājiem, kas pārstāv 21 valsti, iekļūt Krimā.

"Viņi ir iestrēguši, bet negriezīsies atpakaļ. Viņus neielaiž divas bruņotu cilvēku grupas," atklāja anonīmais avots, piebilstot, ka šie cilvēki ir "ļoti profesionāli, ļoti labi apmācīti".

EDSO militāro novērotāji ir neapbruņoti, un viņu uzdevums ir noskaidrot faktus par militāriem jautājumiem. Novērotāji savus ziņojumus sniedz EDSO dalībvalstīm.

Krievija jau ir informējusi EDSO, ka nedomā ielaist militāros novērotājus savās karaspēka daļās Krimā.

Krievija kopš piektdienas faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!