Foto: AFP/Scanpix
Trešdien Jeruzalemes centrālajā autoostā nograndis spēcīgs sprādziens, eksplodējot autobusā ievietotam spridzeklim, cietuši vismaz 20 cilvēku, ziņu ārzemju mediji.

Vēlāk noskaidrojās, ka sprādzienā viena sieviete gājusi bojā un 25 ievainoti. 15 no cietušajiem ir guvuši smagus ievainojumus.

Sākotnēji tika ziņots, ka sprādzienā vainojams pašnāvnieks, taču vēlāk šī informācija tika atsaukta kā nepatiesa.


"Bumba bija ievietota autobusa pieturā atstātā somā," teica notikuma vietu atbraukušais Izraēlas iekšējās drošības ministrs Ichāks Aharonovičs.

Sprādziens satricināja ēkas vairāku simtu metru attālumā no autobusa pieturas, kurā bija apstājies autobuss, lai uzņemtu pasažierus.

"20 cilvēki ir ievainoti, trīs no viņiem atrodas smagā stāvoklī, bet četriem vai pieciem ir ļoti viegli ievainojumi," stāstīja glābšanas dienesta pārstāvis, piebilstot, ka bojāgājušo sprādzienā nav.

Pēc notikušā Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu atlika ieplānoto vizīti Krievijā, kur viņam bija paraudzēta tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu un premjeru Vladimiru Putinu.

Sprādziens notika dažas stundas pēc tam, kad Izraēlas pilsētā Beerševā eksplodēja divas raķetes, kas bija raidītas no Gazas joslas. Pirms tam Gazas joslas kaujinieki draudēja iebrukt Izraēlā, jo izraēliešu uzbrukumā tika nogalināti astoņi Gazas joslas iedzīvotāji.

Pēc raķešu nomešanas Netanjahu solīja, ka arī Izraēlas raidīs raķetes pret Gazas kaujiniekiem.

Kustības "Islāma džihāds" bruņotais spārns "Kudsas brigādes" uzņēmies atbildību par abiem uzbrukumiem, kā arī vēl vienu raķeti, kas naktī tika raidīta uz Izraēlas ostas pilsētu Ašdodu. Grupējums solīja apšaudīt vēl citas pilsētas arvien dziļāk Izraēlas vidienē.

No rītā Izraēlas gaisa spēki uzbruka kaujiniekiem Gazas pilsētas austrumu daļā, bet neviens netika ievainots.

Pēdējās nedēļas laikā ievērojami palielinājies palestīniešu raķešu uzbrukumu skaits un atbildes gaisa uzbrukumu skaits Gazai un tās apkārtnei. Izraēlas iekšējās aizsardzības ministrs Matans Vilnajs trešdien brīdināja, ka draud jauns karš ar islāmistu grupējumu "HAMAS".

Izraēla okupēja Gazas joslu 1967.gadā, bet 2005.gadā savu karaspēku izveda, nododot Gazas joslu Palestīnas pašpārvaldei. 2007.gada jūnijā Gazas sektoru ar bruņotu spēku savā kontrolē pārņēma HAMAS, padzenot Palestīnas pašpārvaldes prezidentam Mahmudam Abasam lojālos spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!