Nedēļu pēc tam, kad sazvērnieki no Prezidenta gvardes gāza Burkinafaso valdību, pagaidu prezidents Maikls Kafando (attēlā) trešdien svinīgā ceremonijā ir atjaunots amatā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Apvērsumu sarīkojušās elitārās Prezidenta gvardes līderis ģenerālis Gilberts Djendere vietējiem medijiem ir atzinis, ka pučs bija "lielākā kļūda".

"Mēs zinājām, ka cilvēki to neatbalsta. Tāpēc mēs atkāpāmies," uzsver pučists, papildinot, ka uzņemas pilnu atbildību un nebaidās to "taisnas tiesas".

Djendere atklāja, ka ir priecīgs par to, ka ir novērsta konfrontācija un atzina, ka apvērsums bija "laika un resursu izniekošana", turklāt ir zaudētas cilvēku dzīvības.

Foto: Ģenerālis Gilberts Djendere (centrā)

Foto: AP/Scanpix

Prezidenta gvarde, kas ir lojāla pagājušajā gadā tautas protestos gāztajam 27 gadus valdījušajam prezidentam Blēzam Kompaorem, pagājušajā nedēļā realizēja valsts apvērsumu, atlaižot pagaidu valdību.

Tas notika mazāk nekā mēnesi pirms 11. oktobrī gaidāmajām vēlēšanām, pēc kurām pagaidu valdībai, kas izveidota pēc Kompaores gāšanas, jānodod vara vēlētiem tautas kalpiem.

Pučisti pēc apvērsuma 17. septembrī par pagaidu līderi pasludināja ģenerāli Djenderi. Galvaspilsētā sākās protesti pret huntu, kuros gājuši bojā vismaz 10 un ievainoti vairāk nekā 100 cilvēki.

Prezidenta gvarde otrdien piekrita nodot varu, kad galvaspilsētā Vagadugu ieradās armija un izvirzīja pučistiem ultimātu atkāpties, vai arī tiks pielietots militārs spēks.

Djenderes piekāpšanās ir novērsusi bruņotas cīņas, kas potenciāli varētu izraisīt pilsoņu karu.

Djendere kopā ar ultimātu izvirzījušās armijas komandieri ģenerāli Pingrenomu Zagri trešdien Vagadugu lidostā sagadīja Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) līderus, kuri iesaistījās Burkinafaso konflikta noregulējumā. Bet vēlāk varas nodošanas ceremonijā Djendere nepiedalījās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!