Foto: AFP/Scanpix
Venecuēlas prezidents Ugo Čavess piektdien paziņoja par 300 kilometru darbības rādiusa raķešu iegādi no Krievijas.

Atgriezies Karakasā pēc desmit dienu ilgas vizītes Āfrikas, Āzijas un Eiropas valstīs, Čavess pavēstīja par vienošanos ar Maskavu par ieroču iegādes darījumiem, tostarp tāla darbības raķešu un tanku "T-72" un "T-90" iegādi.

"Drīz ieradīsies dažas mazas raķetes un tās nebūs neefektīvas. Mēs negrasāmies nevienam uzbrukt. Tās būs šeit tikai kā aizsardzības līdzeklis, jo mēs aizstāvēsim mūsu valsti pret jebkādiem draudiem, lai arī no kurienes tie nāktu," paziņoja Čavess.

Kā jau ziņots, Čavess šonedēļ viesojās Maskavā, lai vienotos par Krievijas ieroču un militāro transportlīdzekļu iegādi.

Krievijas mediji, atsaucoties uz avotiem Krievijas aizsardzības industrijā, ziņo, ka Čavesa vizītes laikā bija paredzēts parakstīt 500 miljonu dolāru (242,5 miljonu dolāru) vērtu līgumu par aptuveni simts tanku "T-72" un "T-90" pārdošanu Venecuēlai.

Čavess arī vēlas iegādāties trīs ar dīzeļdegvielu darbināmas "Kilo" klases zemūdenes, bruņmašīnu "BMP-3" lielu sūtījumu, desmit helikopterus "Mi-28" un vairākas no zemes palaižamas pretkuģu raķetes.

Medvedeva padomnieks Sergejs Prihodko atzina, ka Maskava varētu piešķirt Venecuēlai aizdevumu, lai tā varētu iegādāties Krievijas ieročus.

Pēdējos gados Venecuēla ar Krieviju parakstījusi ieroču darījumus vairāk nekā četru miljardu ASV dolāru apmērā.

Čavesa vizītes laikā Krievijas naftas kompāniju konsorcijs un Venecuēlas naftas kompānija PDVSA parakstīja vienošanos par kopuzņēmuma izveidošanu, lai izstrādātu naftas ieguvi Orinoko upes baseinā.

Ieradies Maskavā, Čavess paziņoja viņa valsts nekavējoties atzīst Gruzijas separātisko reģionu Abhāzijas un Dienvidosetijas neatkarību.

Krievijas neatkarīgie mediji jau iepriekš prognozēja, ka Kremlis apmaiņā pret izdevīgākiem līgumu nosacījumiem varētu pieprasīt no Venecuēlas Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarības atzīšanu.

Gruzijas separātisko reģionu Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību ir atzinusi tikai Krievija un Nikaragva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!