Foto: Reuters/Scanpix

Čečenijas parlamenta spīkers Dukvaha Abdurahmanovs paziņojis, ka Krievija piegādās ieročus Meksikai, ja ASV apbruņos Ukrainu, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Ieroči Meksikai tiktu piegādāti ar mērķi kurt Mehiko robežkonfliktu ar Vašingtonu par "ASV anektētajām Meksikas teritorijām Kalifornijā, Ņūmeksikā, Arizonā, Nevadā, Jūtā, Kolorado un daļā Vaiomingas".

"Ieroču piegādes Ukrainai mēs uztversim kā signālu atbildēt tādā pašā veidā," teikts 24. martā Čečenijas parlamenta tīmekļa vietnē publicētā Abdurahmanova paziņojumā.

Abdurahmanovs ir tuvs ietekmīgā Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova līdzgaitnieks. Kadirovs ir skaļi iestājies par Krievijas interesēm Ukrainā un slavinājis Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, solot viņam pilnīgu uzticību.

Tikmēr analītiķi sāk paust bažas, vai Kadirovs, kurš jau tiek raksturots kā otrs ietekmīgākais cilvēks Krievijā un kontrolē pats savus drošības spēkus, nav palicis tik spēcīgs, lai rīkotos bez sava patrona Putina ziņas un piekrišanas.

Vēstīts, ka prominenti ASV likumdevēji ir aicinājuši ASV prezidentu Baraku Obamu piegādāt Ukrainai ieročus, lai tā spētu pretoties Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem.

Obamas administrācija līdz šim ir atteikusies no letāla bruņojuma piegādēm Kijevai, norādot, ka tas varētu novest pie konflikta eskalācijas. ASV Ukrainai palīdz ar neletālu ekipējumu. 

Bruņotās cīņas starp Ukrainas karavīriem un Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem Austrumukrainā notiek kopš 2014. gada pavasara. Konfliktā gājuši bojā vairāk nekā 6000 cilvēku.

Kijeva un Rietumi apsūdz Krieviju par bruņojuma un kaujinieku nosūtīšanu uz Ukrainu, bet Kremlis savu saistību ar karu noliedz.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!