Foto: Pixabay
Četras Centrāleiropas valstis atteikušās no kopīgā radaru projekta, kura mērķis bija aizstāt novecojušās padomju laika iekārtas ar vismodernākajām trīsdimensiju (3D) tehnoloģijām, otrdien paziņoja Čehijas Aizsardzības ministrija.

"Mēs esam identificējuši virkni problēmu, kas traucē kopīgo iegādi," sacīja ministrijas preses pārstāvis Petrs Medeks, norādot uz nesavietojamajām likumdošanas procedūrām Čehijā, Slovākijā, Ungārija un Polijā.

Tā vietā Prāga izsludinās atklātu tenderu Čehijas uzņēmumu vidū, lai līdz 2017.gadam iepirktu piecas radaru sistēmas, kuru kopējā vērtība būtu ap 60 miljoniem eiro.

3D radari sniedz ievērojami smalkāku attēlu, un tos parasti izmanto aizsardzības un meteoroloģijas mērķiem. Vecās padomju sistēmas darbojas 2D formātā.

Četras tā dēvētās Višegradas grupas valstis par kopīgu radaru projektu debatē kopš jūnija.

Tās vienojušās par "vienu sistēmas specifikāciju". Tas nozīmē, ka valstīm būtu jāiepērk vienas un tās pašas sistēmas, tomēr atšķirīgos daudzumos un laika posmos.

Tomēr Čehija tagad paziņojusi, ka iepirkumu veiks savas valsts robežās.

"Raugoties uz to, cik svarīgs ir šis kontrakts valsts aizsardzībai, piegādātājam ir jābūt stingri balstītam Čehijā, tāpēc ministrija uzstās, lai tiktu iesaistītas Čehijas aizsardzības jomas uzņēmumi," norādīja Medeks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!