Foto: Reuters/Scanpix
Centrāleiropā sācies pirmais lielais karstuma vilnis šogad. Saskaņā ar "Global Forecast System" prognozi svētdien, kā arī jaunās nedēļas sākumā gaisa temperatūra Francijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā, Polijā, Čehijā, Slovākijā un Ungārijā sasniegs +32..+37 grādus.

Portugālē, Spānijā, Itālijā un Balkānu valstīs gaidāms ilgāks karstuma vilnis. Nākamās nedēļas nogalē Spānijā gaisa temperatūra var pārsniegt +40 grādu atzīmi.

Krievijas dienvidos jau ilgstoši valda karsts laiks, gaisa temperatūra pēdējās dienās sasniedza +37 grādus, savukārt Ukrainas austrumos termometra stabiņš pakāpās līdz +35 grādiem, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Daudzviet pārspēti karstuma rekordi.

Nākamnedēļ Krievijas dienvidos un Ukrainas austrumos gaisa temperatūra pazemināsies par aptuveni desmit grādiem.

Prognozes liecina, ka mēneša vidū Skandināvijā, Baltijas valstīs un Centrāleiropā gaidāms vēss laiks, gaisa temperatūra noslīdēs zem normas un daudzviet līs.

Līdz šim augstākā šogad reģistrētā gaisa temperatūra Eiropā ir +37 grādi Krievijas dienvidos un Spānijā, savukārt maija pēdējā dienā vietām Turcijā termometra stabiņš pakāpās līdz +39 grādiem.

Lielākā svelme pasaulē šajās dienās valda Tuvajos Austrumos, kā arī Indijā un Pakistānā, kur reģistrēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +50 grādiem.

Savukārt zemākā gaisa temperatūra uz Zemes tradicionāli ir Antarktīdā, kur 7.jūnijā Konkordijas stacija fiksējusi -77 grādus pēc Celsija skalas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!