Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdien vairākās Čīles pilsētu ielās izgāja vairāk nekā 100 000 cilvēku liels pūlis, kas iesaistījās asās sadursmēs ar policiju. Demonstrācijas ir Čīles jaunais studentu protestu vilnis, kas cīnās par izglītības reformām, informē britu raidsabiedrība „BBC”.

Galvaspilsētā Santjago demonstrācija sākotnēji noritēja bez starpgadījumiem, taču pēcāk daļa no protestētājiem iesaistījās sadursmēs ar policiju, kas, reaģējot uz uzbrukumiem, gājienu izklīdināja, izmantojot asaru gāzi un ūdensmetējus. Sadursmēs ievainoti astoņi policisti, bet 109 nekārtību cēlāji aizturēti.


Policija ziņo, ka viens no policistiem, kas guvis skābes apdegumus, ir smagā stāvoklī.Nekārtību laikā studentu protesta akcijas dalībnieki sasituši ielu laternas un salauzuši ceļu satiksmes zīmes.

Varasiestādes lēš, ka Santjago ielās izgājuši 80 000 protestētāju, kamēr pašu studentu līderi apgalvo, ka demonstrantu skaits galvaspilsētā sasniedzis 150 000, bet visā valstī - 250 000.

Čīlē studentu protesti sākās 2011.gadā, tā dalībnieki pieprasa, lai federālā valdība pārņemtu sabiedrisko izglītības sistēmu, kuru viņi uzskata par nepietiekami finansētu un dziļi netaisnīgu, un lai viņiem tiktu nodrošināta kvalitatīva bezmaksas izglītība.

Studentu protesti ir vērsušies plašumā, kopš prezidents Sebastjans Piņera šogad paziņoja par ievērojamu tēriņu samazināšanu izglītībai. Piņera, kurš ir amatā kopš 2011.gada marta, ir spītīgi noraidījis protestētāju prasības.

Čīles tēriņi izglītībai 2011,gadā bija 4,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) ir ieteikusi 7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!