Foto: Reuters/Scanpix
Čīles pilsētās ceturtdien notika studentu protesti, kurus policija izklīdināja ar ūdens lielgabaliem un asaru gāzi, ievainojot 14 cilvēkus, un aizturēja 527 cilvēkus, paziņoja iekšlietu ministra vietnieks Rodrigo Ubilja.

Ap 200 studentu pēc tam ieņēma telekanālu "Chilevision", līdz tā producenti piekrita pārraidīt protestētāju paziņojumu.

Tūkstošiem studentu un pasniedzēju ceturtdienas vakarā mēģināja sanākt kopā galvaspilsētas Santjago Itālijas laukumā. Pirms tam Santjago notika sadursmes starp protestētājiem un policiju vairākās vietās, kur studenti uzcēla degošu riepu barikādes, apturot satiksmi.

Studenti pieprasīja, lai federālā valdība pārņemtu sabiedrisko izglītības sistēmu, kuru viņi uzskata par nepietiekami finansētu un dziļi netaisnīgu.

Iekšlietu ministrs Rodrigo Inspeters paziņoja, ka valdība nebija atļāvusi šīs demonstrācijas.

"Ir robežas, un mēs tās esam pārsnieguši. Ielas nepieder studentiem," valsts radio paziņoja valdības preses sekretārs Andress Čadviks.

Studentu protesti ir vērsušies plašumā, kopš prezidents Sebastjans Piņera šogad paziņoja par ievērojamu tēriņu samazināšanu izglītībai. Čīles tēriņi izglītībai pašlaik ir 4,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) ir ieteikusi 7%.

Piņera ir aicinājis studentus vienoties ar valdību, kura šonedēļ nāca klajā ar priekšlikumu krīzes atrisināšanai. Tas ir otrs šāda veida priekšlikums kopš protestu sākuma.

Valdības priekšlikums paredz izpildīt vienu no studentu prasībām, paredzot konstitūcijā tiesības uz kvalitatīvu izglītību, palielinot stipendijas un samazinot procentlikmes studentu kredītiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!