Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības (ES) robežapsardzības pārvalde "Frontex" paziņojusi, ka cilvēku kontrabandisti sākuši izmantot jaunu maršrutu nelegālo imigrantu nogādāšanai Eiropā - kravas kuģus, kas no Turcijas dodas uz Itāliju.

"Nepārprotami iezīmējas jauns maršruts," savā tīmekļa vietnē pirmdien atzina "Frontex".

Kopš jūlija šajā maršrutā pārtverti jau 17 kravas kuģi ar nelegālajiem imigrantiem.

"Frontex" norāda, ka lielie kravas kuģi, kas garumā sasniedz aptuveni 100 metrus, bieži tiek iegādāti no metāllūžņu uzpircējiem un pēc tam dodas ceļā no Mersinas ostas Turcijas dienvidu piekrastē.

Par tiesībām nokļūt uz šāda kuģa nelegālie imigranti maksā līdz pat 6000 eiro, kas ir trīstik, cik nākas maksāt nelikumīgajiem ieceļotājiem, kuri uz Eiropu dodas mazākos un nedrošākos kuģos no Lībijas piekrastes.

Pēdējie šādi kontrabandas mēģinājumi notika pagājušajā nedēļā, kad "Frontex" robežkontroles operācijas "Triton" spēki sadarbībā ar Itālijas krasta apsardzi pārtvēra kravas kuģus "Ezadeen" un "Blue Sky M".

Uz "Blue Sky M" tika atrasti 796 nelegālie imigranti, bet uz "Ezadeen" - 359, tostarp 60 bērni. Itālijas varasiestādes uzskata, ka tikai no "Ezadeen" pasažieriem kontrabandisti ieguvuši līdz pat trīs miljoniem eiro.

Abi kuģi pilnā ātrumā devās uz Itāliju.

"Blue Sky M", kas kuģoja zem Moldovas karoga, tika apturēts pagājušajā otrdienā, bet "Ezadeen" zem Sjerraleones karoga - trīs dienas vēlāk.

Mediji vēsta, ka abu kuģu apkalpes vai nu tos pametušas, vai arī iejukušas nelegālo imigrantu vidū, lai izvairītos no varasiestādēm.

"Šie notikumi apliecina nepieciešamību pēc izšķirošas un ES mērogā koordinētas rīcības," uzsvēris ES imigrācijas komisārs Dimitris Avramopuls.

Komisārs piebildis, ka cilvēku kontrabandas apkarošanu viņš pasludinājis par Eiropas Komisijas imigrācijas politikas prioritāti.

"Mēs novērojam jaunu rīcības modeli, kas ir īpaši satraucošs. Mums jārīkojas, un mums jārīkojas strauji," sarunā ar žurnālistiem Briselē atzinis arī EK pārstāvis Margaritis Shins.

Viņš piebildis, ka gaidāmā EK programma cilvēku kontrabandas apkarošanai prasīs "vairāk līdzekļu, vairāk instrumentu, vairāk naudas".

Kopš operācijas "Triton" uzsākšanas pagājušā gada novembrī Vidusjūrā pārtverti 16 000 nelegālo imigrantu un aizturēti 76 cilvēku kontrabandisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!