Foto: AP/Scanpix

Federālajai un štatu valdībām turpmāk būs jāregulē skābes tirdzniecība, lai tādā veidā censtos ierobežot pret sievietēm vērstos uzbrukumus, par Indijas Augstākās tiesas lēmumu ziņo raidsabiedrība BBC.

Jaunā kārtība paredz, ka skābi var pārdot tikai par 18 gadiem vecākām personām, kas uzrāda derīgu personības apliecinošu dokumentu. Tāpat ķimikālijas pircējam būs jāpaskaidro, kādam nolūkam šķīdums viņam nepieciešama un dati tiks nodoti policijai.

Tiesas kungi nolēma arī palielināt skābes uzbrukumu upuriem izmaksājamo kompensāciju līdz vismaz 300 000 rūpijām (aptuveni 2677 lati). Par šo noziegumu aizdomās turētie nevarēs tiks atbrīvoti pret drošības naudu.

Indijā katru gadu notiek aptuveni 1000 skābes uzbrukumu, to upuri parasti ir sievietes, kurām skābi sejā ielējuši greizsirdīgi partneri. Indijas valdība ir kritizēta, ka pārāk lēni reaģē un cīnās ar šo problēmu.

Jūnijā Augstākā tiesa kritizēja valdību, ka tā nav spējusi izstrādāt politiku briesmīgo uzbrukumu ierobežošanai. Jaunās normas jāievieš nākamo trīs mēnešu laikā, norāta tiesa.

Aktīvisti cer, ka jaunie noteikumi samazinās skābes uzbrukumu skaitu, kā tas pēc skābes tirdzniecības ierobežojumu ieviešanas ir noticis Bangladešā.

Skābes uzbrukumi ir izplatīta problēma visā Dienvidāzijā - arī Afganistānā, Pakistānā un Bangladešā.

Uzbrukumu upuri parasti ir sievietes, kuras noraida savu draugu, vīru vai darba devēju piedāvājumus, norāda aktīvisti. Turklāt ķimikālijas varmākām ir viegli pieejamas un lētas.

Šogad Indija ieviesa stingrākus likumus, lai apkarotu vardarbību pret sievietēm, norāda BBC. Jaunās normas paredz bargākus sodus (arī nāvessodu) par izvarošanu un līdz 10 gadu ieslodzījumu par skābes uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!