Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien, tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, aicināja izbeigt sankciju "apburto loku" Ukrainas sakarā.

Savukārt Putins noliedza, ka izmanto Grieķiju, lai šķeltu Eiropas Savienību (ES).

Putins un Ciprs pēc tikšanās Kremlī, kas notika Grieķijas premjera vizītes pirmajā dienā, augstu novērtēja abu valstu attiecības.

"Lai izkļūtu no šīs krīzes, mums jāatsakās no šī sankciju apburtā loka," pēc sarunām ar Putinu sacīja Ciprs.

Vairāki Rietumu eksperti pārmetuši Putinam, ka tas izmanto finansiālās grūtībās esošo Grieķiju kā "Trojas zirgu" Eiropas Savienībā (ES), lai Grieķija potenciāli bloķētu turpmāku sankciju ieviešanu pret Krieviju saistībā ar tās armijas un ieroču atrašanos Austrumukrainā.

"Par mitoloģiju un Trojas zirgiem un tā tālāk: jautājums būtu vietā, ja es būtu kāds, kas dotos uz Atēnām," Putins atbildēja žurnālistam, kurš jautāja par ES bažām. "Mēs nevienu nespiežam neko darīt."

"Mēs neizmantosim nevienu Eiropas Savienībā, lai fragmentēti risinātu attiecību uzlabošanos ar Eiropas bloku kopumā," sacīja Putins.

Viņš arī noraidīja aizdomas, ka Ciprs tuvinās Kremlim cerībā iegūt finansiālu atbalstu Grieķijas iztukšotajai kasei.

"Grieķijas puse nav pie mums vērsusies ar lūgumiem palīdzēt," sacīja Putins.

Krievija pagājušajā gadā izsludināja aizliegumu importēt lielāko daļu lauksaimniecības produktu no ES, atbildot pret Maskavu noteiktajām sankcijām saistībā ar agresiju pret Ukrainu.

Grieķiju tas skāra īpaši smagi, jo 40% tās eksporta uz Krieviju bija lauksaimniecības produkti.

"Mēs saprotam, ka Grieķijai bija pienākums balsot par sankcijām pret Krieviju," teica Putins.

Tomēr komentējot izskanējušās ziņas, ka Krievija varētu atvieglot embargo attiecībā pret Grieķiju, Putins atzina, ka Maskava "nevar noteikt izņēmumu vienai Eiropas Savienības valstij".

Putins vienlaikus gan norādīja, ka ir iespējams veidot Grieķijas un Krievijas partnerību, tostarp lauksaimniecības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!