Starptautiskā dzīvnieku aizsardzības fonda (IFAW) eksperti uzskata, ka naftas urbšanas platformas "Deepwater Horizon" avārijas dēļ Meksikas līcī izplūdušais naftas plankums nopietni apdraud dabu un var novest pie vēsturiska mēroga katastrofas, ziņo ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz fonda paziņojumu.

"Šis incidents, pirmkārt, ietekmēs putnu populāciju, kas ligzdo piekrastes joslā. Pašlaik ir apdraudēti miljoni putnu, jo Meksikas līcis ir ne tikai vairāku sugu mājvieta, bet arī pietura gājputniem, kas migrē uz ziemeļiem," teikts paziņojumā.

"Kad putnu spalvas salīp ar naftu, viņi zaudē aizsardzību pret mitrumu. Aukstais ūdens piekļūst pie ādas un putni salst. Tai pat laikā, kad putni ar knābjiem mēģina tīrīt spalvas, cenšoties tikt vaļā no naftas plēves, viņi neizbēgami norij toksisko vielu, kas izraisa saindēšanos, caureju un atūdeņošanos," atzīmē eksperti.

Tāpat naftas noplūde apdraud jūras zīdītājus, jo vaļi, delfīni, lamantīni un jūras bruņurupuči bieži uzpeld pie ūdens virsmas, lai ieelpotu gaisu, un šajā mirklī viņi ieelpo arī toksisko vielu izgarojumus. Eksperti atzīmē, ka naftas plēve var radīt acu un mutes dobuma iekaisumu jūras zīdītājiem.

Jau ziņots, ka 20.aprīlī uz naftas ieguves platformas Meksikas līcī notika eksplozija, kurā gāja bojā 11 strādnieki. Pēc divām dienām platforma nogrima. No bojātā urbuma jūrā izplūst aptuveni 5000 barelu naftas dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!