Foto: AP/Scanpix
Daļa parlamenta deputātu no Grieķijas premjerministra Alekša Cipra pārstāvētās valdošās partijas "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA) ir izveidojuši jaunu parlamenta frakciju un veidos jaunu partiju pēc tam, kad Ciprs ceturtdien paziņoja par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu.

Jaunajai frakcijai, ko sauc par Tautas vienotības grupu, pievienojušies vismaz 25 no SYRIZA 149 deputātiem, padarot to par trešo lielāko frakciju šajā parlamenta.

"Jauns spēks izvirzās priekšgalā. Mēs vēlamies nokļūt valdībā (...) Mēs vēlamies kļūt par diženu kustību, kas aizslaucīs malā palīdzības programmas," reportieriem sacīja bijušais enerģētikas ministrs Panajotis Lafazanis, kuru Ciprs atlaida jūlijā pēc domstarpībām par vienošanos ar aizdevējiem.

Jau vēstīts, ka Daļa SYRIZA deputātu nostajās pret Cipru trīs nozīmīgos balsojumos par 86 miljardu eiro lielās starptautiskās palīdzības programmas apstiprināšanu un nepieciešamo reformu programmām, kas paredz būtisku izdevumu samazinājumu un nodokļu kāpumu. Šajos balsojumos premjerministram vajadzēja paļauties uz opozīcijas partiju balsīm.

Ciprs joprojām ir populārs sabiedrībā, tādēļ tiek uzskatīts, ka ārkārtas vēlēšanas ir mēģinājums noturēt amatu ar spēcīgāku mandātu.

Ciprs ceturtdien oficiāli paziņoja par savu atkāpšanos no amata un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanu pēc tam, kad viņš panāca vienošanos par trešo starptautiskā aizdevuma programmu, kas izraisīja sacelšanos viņa paša radikāli kreisās partijas rindās.

Uzrunā 41 gadu vecais Grieķijas premjers sacīja, ka ir smagi strādājis, lai Grieķija saņemtu labāko iespējamo glābšanas paketi, bet tagad viņam esot nepieciešams skaidrs jauns mandāts no tautas pēc tam, kad vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem dēļ viņš zaudēja vairākumu parlamentā.

Eiro zonas finanšu ministri trešdien oficiāli apstiprināja pirmā maksājuma 23 miljardu eiro apmērā piešķiršanu Grieķijai no 86 miljardu eiro lielā trešā starptautiskā aizdevuma. Saistībā ar to Eiropas Stabilitātes mehānisms (ESM) nekavējoties piešķīra Grieķijai 13 miljardus eiro budžeta finansēšanai un parāda apkalpošanai. Vēl desmit miljardi eiro ir atlikti Grieķijas banku rekapitalizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!