Dānijas televīzija piektdien demonstrēja amatiera uzņemtu videoierakstu, kurā redzami pret imigrantiem noskaņotās Dānijas Tautas partijas (DPP) jaunatnes organizācijas biedri, kas sacenšas islāma pravieša Muhameda karikatūru zīmēšanā.
Videoieraksts parādījies gadu pēc skandāla, ko izraisīja kādā no dāņu laikrakstiem publicētās Muhameda karikatūras un kas vēlāk pārauga plašos protestos visā musulmaņu pasaulē.

Videoieraksta kadros, kurus uzņēmis mākslinieks Martins Rozengords, redzami jaunieši, kas iedzer, dzied un zīmē pravieti Muhamedu izsmejošas karikatūras.

Jauniešu sejas, demonstrējot ierakstu, tika aizklātas.

Vienā no ierakstā redzamajām karikatūrām, Muhameds bija attēlots kā kamielis, kas dzer alu un urinē.

Dānijas mediji ziņo, ka konkurss noticis augusta sākumā.

Kādā citā komiksā, kas daļēji bija redzams ierakstā, bija redzams Muhameds, kam visapkārt atradās alus pudeles, kā arī eksplozija.

Citu Dānijas partiju, tai skaitā valdošās Liberālās partijas, jaunatnes organizācijas piektdien nosodīja DPP. Arī Kenets Kristensens, augsta ranga DPP jaunatnes kustības pārstāvis, izteicās kritiski par konkursa organizēšanu, taču neatvainojās.

"Tas neatbilst manai izpratnei par humoru, un tas nebūtu noticis, ja tur būtu bijis es. Tas nedrīkst atkārtoties," intervijā Dānijas televīzijai teica Kristensens.

DPP guva panākumus parlamenta vēlēšanās 2001.gadā, balotējoties ar platformu, kas apvienoja sociālo izdevumu palielināšanu ar vēršanos pret imigrāciju.

Lai gan DPP reizēm tiek apsūdzēta rasismā, tā kopš 2001.gada ir premjerministra Andersa Foga Rasmusena vadītās centriski labējās koalīcijas sabiedrotā un pagājušā gada vēlēšanās ieguva 13% balsu.

Pagājušā gada septembrī dāņu laikraksts "Jyllands-Posten" publicēja 12 Muhameda karikatūras. Tās vēlāk pārpublicēja daudzi pasaules mediji.

Musulmaņu garīdznieki karikatūras pasludināja par zaimojošām, un tas izsauca plašus vardarbīgus protestus visā musulmaņu pasaulē, kuru laikā Āzijā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos gāja bojā vairāk nekā 50 cilvēki.

Lielākā daļa musulmaņu jebkādu pravieša Muhameda attēlošanu uzskata par zaimošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!