Foto: AP/Scanpix
Pilsētiņas kapos cita pēc citas notiek piecas bēres, bet aptuveni 100 metrus tālāk no asfalta rēgojas lādiņa atlūzas, uz kurām laiku pa laikam paskatās kāds no sērotājiem, pie Mariupoles esošajā Sartanā ceturtdien redzēto apraksta "Delfi" speciālkorespondents Ukrainā Silvers Meikars.

Divas dienas pirms "Delfi" korespondenta ierašanās raķešu apšaudē Sartanā gāja bojā septiņi, bet ievainoti 15 cilvēki.

"Atlūzas aizlidoja virs manas galvas, bija tik karsti, kas es noticēju, ka deg mati," stāsta Svetlana. Pirmā raķete sprāgsi dažu simtu metru attālumā no elektrolīnijas. Izdzirdot sprādzienu, vidējā vecuma sieviete nometusies uz vēdera.

Otra raķete trāpīja kapos, trešā ielas braucamajā daļā, pa kuru uz kapiem devās bērinieki. Svetlanas ātrā reakcija izglāba viņas dzīvību. Citi, kas izdzirdot sprādzienu, sāka skriet uz priekšu pa ielu, kļuva par nākamās raķetes upuriem, kas eksplodēja desmit metrus tālāk. "Pa visu ielu bija izmētāti gaļas gabali, ievainotie sāpēs kliedza," atceras Aleksandrs.

"Pat divas dienas pēc traģēdijas uz ceļa redzami asins recekļi. Es gandrīz uzkāpu uz apakšžokļa gabala," apraksta Meikars. Kopumā pa šo vietu izšautas aptuveni 20 "Grad" raķetes. Piecas sprāgušas tuvējās rūpnīcas teritorijā, dažas iekritušas zaļajā zonā.

Iespējams, apšaudes mērķis bija aptuveni puskilometru tālāk esošais Ukrainas armijas blokpostenis, pieļauj Meikars, norādot, ka "Grad" sistēmas "par precizitāti neslavē".

Par spīti acīmredzamiem faktiem, ka šāvēji bijuši prokrieviskie kaujinieki, daudzi pie pilsētas tirgus sanākušie cilvēki vaino Ukrainas armiju, secina "Delfi" speciālkorespondents. Tikmēr pilsētas mērs nespekulē par vainīgo, vien norāda, ka viņa uzdevums ir mēģināt atjaunot normālu dzīvi pilsētā.

"Vakar apglabājām vienu bojāgājušo, šodien – piecus, rīt pēdējo. Ievainotie atrodas slimnīcā, daži ļoti smagā stāvoklī" situāciju apraksta mērs, vērojot elektriķu brigādi.

Sartanas pilsētiņa atrodas 24 kilometrus no Mariupoles, tajā dzīvo 11 000 cilvēku. Apdzīvotā vieta ir Ukrainas spēku kontrolētajā teritorijā, bet kaujinieku pozīcijas atrodas mazāk nekā desmit kilometru attālumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!