Foto: AFP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) svētdien vakarā pārtraukta zelta ieguves šahtā iesprostoto nelegālo kalnraču glābšana, jo pēc pirmo 11 cilvēku izglābšanas pārējie atteikušies iznākt virszemē, saprotot, ka viņus gaida arests, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pamestajā zelta raktuvju šahtā pēc nedēļas nogalē notikuša nogruvuma varētu būt iesprostoti ap 200 nelegālo zelta meklētāju.

Glābšanas operācija tiks atsākta tikai tad, ja paši kalnrači to pieprasīs, norāda ārkārtas dienesti. Tikmēr no Johannesburgas netālu esošās raktuves apsargā privāta apsardzes kompānija, kas var izsaukt glābējus.

"Viņiem tiks piedāvāta glābšana, ja viņi nolems nākt ārā," stāsta glābšanas dienesta pārstāvis Verners Vermaks, piebilstot, ka virszemē viņi tiks arestēti. Bez trepēm un virvēm viņi ārā paši netiks, viņš paskaidro.

Glābēji nevar apstiprināt, tieši cik cilvēku atrodas raktuvēs. Sākotnēji izdevās sazināties ar 30 cilvēku lielu grupu, kuri apgalvoja, ka citur šahtās ir vēl 200 cilvēki. Tomēr komunikācija pārtrūka, kad kalnrači saprata, ka virszemē viņus arestēs.

Tāpat pagaidām nav bijis iespējams pārbaudīt iesprostoto teikto, ka nogruvumu apzināti izraisījusi konkurējoša nelegālo kalnraču grupa. Kalnrači ir iesprostoti kopš sestdienas rīta. Aptuveni 20 tuvāk šahtas izejai esošajiem kalnračiem ir nosūtīts ūdens un pārtika.

Kalnrūpniecība ir svarīga DĀR ekonomikas daļa. Valsts ir ceturtā lielākā zelta eksportētāja pasaulē. Nelegālās zelta ieguves dēļ ik gadu valsts zaudē aptuveni 509 miljonus dolāru (371 miljons eiro), liecina 2008. gada aplēses.

Vairumā gadījumu nāvējoši nelaimes gadījumi notiek tieši nelegālajās raktuvēs, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!