Foto: AP/Scanpix

Pēc Zimbabves autoritārā prezidenta Roberta Mugabes nogāšanās galvaspilsētas Harares lidostā februāra sākumā par paklupšanas nenovēršanu sodīti 27 viņa miesassargi, ziņo raidsabiedrība "IBTimes".

90 gadus vecais diktators paklupis aiz paklāja uz pēdējā kāpņu pakāpiena, dodoties lejup no lidostā uzbūvētas tribīnes. Tas noticis īsu brīdi pēc viņa publiskā sveiciena sagaidošajam pūlim, kad viņš atgriezās no Etiopijas.

Prezidenta pavadošais personāls pēc šīs kļūmes centies ātri novērst iespējamo publicitāti, liekot klātesošajiem izdzēst uzņemtās fotogrāfijas. Valsts vadītāja birojs esot satraucies, ka šādas fotogrāfijas varētu graut propagandētās ziņas par deviņdesmitgadnieka spraunumu.

Zimbabves Informācijas ministrs jau pēc video nonākšanas pasaules mediju rokās pat steidza paziņot, ka uz tik neprasmīgi izklāta paklāja būtu paklupis pat Jēzus, bet Mugabe "apbrīnojami spējis pats pārtraukt savu kritienu".

Pēc notikušā par sodu no pienākumu pildīšanas atstādināti 27 diktatora miesassargi, kuri nav spējuši laikus novērst valsts līdera krišanu. "Jautājums šeit ir vienkāršs. Drošības komanda tika pieķerta gulšņājam. Šobrīd daudzās iestādēs norisinās izmeklēšana, sākot ar "Air Zimbabwe" un beidzot ar ātrās reaģēšanas vienību. Šaubos, vai kāds no viņiem atgriezīsies," presei norādījis kāds anonīms drošības spēku pārstāvis.

Valdība šādu tīrīšanu miesassargu rindās noliedz, taču preses pārstāvji pagājušajā nedēļā notikušās Zambijas prezidenta vizītes laikā Zimbabvē miesassargu rindās ievērojuši daudzas iepriekš neredzētas personas.

Sodi un vēršanās pret fotogrāfiem gan nav spējušas glābt Zimbabves līderi no apkaunojošā video nonākšanas internetā. Tas skatīts simtiem tūkstošu reižu visā pasaulē, kā arī iekļauts daudzos ziņu un pat joku portālos. Tāpat jokdari kritienā esošā Mugabes foto iemontējuši citās fotogrāfijās.










Mugabe Zimbabvē valda jau kopš valsts neatkarības iegūšanas no Lielbritānijas 1980. gadā. Kopš tā laika viņš regulāri strīdējies ar Rietumvalstīm savas īstenotās politikas dēļ. ES valstis arī pēdējās valstī notikušās vēlēšanas vērtēja pretrunīgi, ņemot vērā, ka Āfrikas valstu novērotāji tās uzskatīja par brīvām, bet opozīcija norādīja, ka tās notikušas iebiedēšanas un korupcijas ēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!