Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas parlamenta pieņemtie likumi, kas paredz nemieru dalībnieku amnestiju un uz trim gadiem noteikt īpašu vietējās pašpārvaldes statusu nenozīmē, ka valdība pārtrauc pretterorisma operāciju valsts austrumos, atsaucoties uz prezidenta padomnieka Nikolaja Tomenko teikto, vēsta aģentūra UNIAN.

Tomenko skaidro, ka mierīgas dzīves apstākļos tāds likums nekad netiktu pieņemts, bet situācijā, kad faktiski notiek karš ar Krieviju, kurā krituši jau ap 1000 Ukrainas karavīru, bija jāmeklē veids kā nodrošināt mieru, nezaudējot valsts suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Trīs gadu periods ir maksimālais īpašā statusa termiņš, ko, mainoties apstākļiem, parlaments vienmēr var atcelt, viņš norāda. "No otras puses - un tas ir svarīgāk - prezidenta vēlēšanu laikā ukraiņi izvēlējās Petro Porošenko miera plānu, nevis trīs gadu karu," piebilst Tomenko.

"Tomēr tas nenozīmē, ka mēs apturam pretterorisma operāciju un Ukrainas bruņoto spēku attīstīšanu, kuriem šodien nepieciešams moderns bruņojums, apmācība un pārveidošana par mūsdienīgu armiju, kas ir gatava aizstāvēt mūsu zemi," uzsver Tomenko.

Vēstīts, ka 16. septembrī Ukrainas parlaments atbalstīja prezidenta ierosinātos likumus par konflikta dalībnieku amnestiju un īpaša pašpārvaldes statusa piešķiršanu kaujinieku kontrolē esošajām Luhanskas un Doņckas apgabala teritorijām.

Pret likumiem iestājās partiju "Batkivščina" un "Svoboda" deputāti. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!