Foto: AP/Scanpix
Freitāle, kam pagājušajā nedēļā plašu uzmanību pievērsa mediji, pateicoties protestiem pie jauniekārtotās patvēruma meklētāju mītnes, pirmdienas vakarā piedzīvojusi jaunas nekārtības.

Sanāksmi, kas bija sarīkota Freitāles mērijā, lai atbildētu uz pilsoņu jautājumiem par jauno patvēruma meklētāju mītni, pārtrauca vietējie iedzīvotāji, kas sāka apsaukt tos runātājus, kuri pauda solidaritāti ar bēgļiem.

Saksijas federālās zemes iekšlietu ministrs Markuss Ulbihs pauda vilšanos par pilsoņu uzvedību sanāksmes laikā.

"Veiksme tā neizskatās, taču pasākums bija svarīgs," uzsvēra ministrs, tomēr atzīstot, ka saruna ar pilsoņiem, kas iebilst pret bēgļu izvietošanu pilsētiņā, bijusi neiespējama.

Freitāle pēdējo nedēļu laikā kļuvusi par simbolu Vācijā pieaugošajai neapmierinātībai ar arvien lielāko bēgļu skaitu, kuru varasiestādes cenšas izvietot relatīvi nabadzīgākajos valsts apvidos.

Lai gan antislamizācijas kustības PEGIDA iknedēļas demonstrācijas pašā Drēzdenē pēdējo mēnešu laikā apsīkušas, pret imigrantiem vērstais noskaņojums pilsētas apkārtnē nav gājis mazumā.

Nekārtības Freitālē pirmdien izcēlās vēl pirms sanāksmes sākuma, kad zāle tika slēgta pārāk lielā interesentu skaita dēļ.

Aiz durvīm palika liels skaits cilvēku, kas saniknoti pieprasīja, lai viņi tiktu ielaisti zālē. Kaislības pierima tikai pēc tam, kad daļa no viņiem tomēr tika ielaista, bet pārējiem apsolīts, ka drīzumā tiks sarīkota vēl viena sanāksme.

Ulbihs sāka klātesošajiem izklāstīt situāciju ar patvēruma meklētāju izvietošanu Saksijā, taču viņa uzstāšanos pārtrauca pilsoņu sašutuma saucieni. Pilsētnieki pauda pārliecību, ka politiķi viņiem melo un ka patvēruma meklētāju izmitināšana traucēs mieru Freitālē.

"Viņi rada tikai atkritumus un mēslus un visu met ārā pa logiem," sacīja kāds no vietējiem.

Kāds cits auditorijā žēlojās, ka bēgļu radītā trokšņa dēļ nespēj iemigt bez miegazālēm.

Iedzīvotāji arī žēlojas, ka tā vietā, lai uzceltu pilsētā jaunu bērnudārzu un savestu kārtībā skolu, nauda tiek tērēta patvēruma meklētājiem.

Tikmēr ikviens, kurš mēģināja kritizēt pret bēgļiem vērstos protestus, tika apsaukts.

Arī ārpus zāles aptuveni 100 imigrantu atbalstītāju mēģināja stāties pretī pūlim, kas tiem vairākas reizes uzbruka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!