Foto: AFP/Scanpix
Jaunākā "Air Jordan" basketbola apavu modeļa parādīšanās tirdzniecībā daudzviet ASV izraisīja iztvīkušo pircēju nekārtības, kautiņus, vandālismu un policijas iejaukšanos kārtības uzturēšanai.

Haoss veikalos piektdien bija vērojams daudzos štatos, kur pircēji rindas izveidoja jau naktī, bet pēc veikalu atvēršanas nešķiroja līdzekļus kāroto sporta apavu iegūšanai, informēja aģentūra AP.

Sietlā policija izmantoja piparu gāzi, lai nomierinātu apmēram 20 iekarsušu pircēju, kuri sāka kautiņu vienā no pilsētas iepirkšanās centriem. Rinda pie lielveikala sāka veidoties pusnaktī, bet plkst. 4 no rīta jau bija sasniegusi 1000 cilvēku. Pircēji veikalam izlauza divas durvis, bet likumsargi vienu jaunieti aizturēja par uzbrukumu policistam.

Ņūdžersijā kādu vīrieti rindā pēc 180 dolāru (95 latu) vērtajiem basketbola apaviem sadūra, taču viņa savainojumi nav dzīvībai bīstami. Savukārt Ričmondā, Kalifornijā, policija izklīdināja pircējus, kuri gaidīja iespēju iegādāties "Air Jordan 11 Retro Concords" modeli, jo rindā kāds septiņos no rīta sāka šaut.

Lai savaldītu pirkšanas kārē iekarsušos, Litonijā, Džordžijā, ieradās 20 policijas ekipāžu, kad pūlis jau bija izlauzis veikala durvis. Savukārt Teilorā, Mičiganā, pussešos no rīta veikalā ielauzās aptuveni 100 nevaldāmu pircēju, kuri sabojāja dekorācijas un inventāru. Dažādas nekārtības izraisījās arī citviet, piemēram, Kalifornijā, Kentuki, Ohaio un Nebraskā. Policija informēja, ka situācija robežojās ar masu nekārtību izraisīšanos.

Policija izmeklē arī vairākas laupīšanas veikalu autostāvvietās, kur likumpārkāpēju mērķis bija tikt pie "Air Jordan".

Reaģējot uz nekārtībām, "Nike" publicēja aicinājumu ikvienam potenciālajam pircējam ievērot cieņu un drošību.

"Air Jordan" ir "Nike" apavu zīmols, ko slavenu padarīja viens no visu laiku populārākajiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem Maikls Džordans. Pirmos "Air Jordan" apavus "Nike" izstrādāja 1984.gadā, un turpmāk ik gadu izlaida jaunu modeli. "Air Jordan" kļuva par kolekcionēšanas vērtslietu, un daži reti modeļi īpašniekus mainīja laupīšanu un slepkavību rezultātā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!