Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules Ebreju kongress (WJC) pirmdien aicināja Vācijas izdevējus un grāmatu tirgotājus neatsākt Ādolfa Hitlera pretrunīgā darba "Mein Kampf" ("Mana cīņa") izdošanu un izplatīšanu pēc tam, kad 2015.gadā būs beidzies tam noteiktā aizlieguma termiņš.

Hitlera memuāru tirgošana grāmatveikalos aizvainotu holokaustā izdzīvojušos, sanāksmē Berlīnē atzina WJC valde. Tā arī pozitīvi novērtēja nesenos Vācijas amatpersonu ierosinājumus pagarināt aizlieguma termiņu.

""Mein Kampf" joprojām visā pasaulē ir neonacistu un citu uz rasu fanātismu orientētu grupējumu un indivīdu iebiedēšanas instruments," teikts WJC līderu paziņojumā, kurā arī norādīts, ka Vācijai ir īpaša atbildība nacistu noziegumu upuru priekšā.

Bavārijas federālā zeme, kas pēc Hitlera pašnāvības 1945.gadā pārņēmusi viņa mantiski juridiskās intereses, kontrolē Trešā reiha fīrera autortiesības.

Tā kā Bavārijai pieder tiesības uz grāmatu, tā var izmanot vienkāršus autortiesību nosacījumus, lai nepieļautu grāmatas atkārtotu izdošanu.

Tomēr Vācijā autortiesības ir spēkā 70 gadus pēc autora nāves, un tas nozīmē, ka Hitlera memuāri 2015.gada beigās kļūs par darbu, kas nav aizsargāts ar autortiesībām.

Vācijas federālo zemju iekšlietu ministri jūnijā apliecināja apņēmību sākt kriminālvajāšanu pret katru, kurš pēc aizlieguma termiņa beigām mēģinās Hitlera memuārus izdot no jauna vai izplatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!