Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) mediju brīvības jautājumu pārstāve Duņa Mijatoviča paudusi satraukumu par jauniem gadījumiem, kad Ukrainas austrumos notikuši uzbrukumi žurnālistiem un mediju pārstāvji sagūstīti.

"Man saglabājas nopietnas bažas sakarā ar pasliktinājušos mediju darbinieku drošības situāciju, un es aicinu visus pārtraukt žurnālistu vajāšanu un izbeigt uzbrukumus pret viņiem, lai viņi varētu veikt savu darbu," teikts otrdien publicētajā EDSO pārstāves paziņojumā.

Atbilstoši EDSO informācijai otrdien Slovjanskā, Doņeckas apgabalā, nezināmi uzbrucēji nolaupījuši ASV izdevuma "Vice News" žurnālistu Saimonu Ostrovski. Pirmdien noticis uzbrukums žurnāla "Toka Opori" žurnālistam Maksimam Daņiļčenko. Militārās formās tērpti neidentificēti cilvēki aizturējuši viņa kolēģus, bet vēlāk tos atbrīvojuši.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

Otrdien, kad Austrumukrainā tika atrasti divu līdz nāvei nomocītu cilvēku, arī vietējā "Batkivščinas" politiķa, līķi, Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs valsts austrumos licis atsāk rezultatīvas pretterorisma operācijas īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!