Foto: AFP/Scanpix

Piektdien vietu, kur nokritusi ceturtdien virs Ukrainas notriektā Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar gandrīz 300 cilvēkiem uz klāja, sasnieguši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, vēsta aģentūra AFP.

Tomēr piekļūt katastrofas vietai prokrieviskie kaujinieki novērotājiem ļāvuši tikai daļēji, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Šveices pārstāvi EDSO Tomasu Gremingeru.


Pašieceltie separātistu līderi iepriekš paziņoja, ka ļaus katastrofas izmeklēšanas nolūkos avārijas vietai brīvi piekļūt starptautiskajiem novērotājiem un ekspertiem.

Kaujinieki traucē izmeklēšanu un atņem ukraiņu speciālistiem atrastos lietiskos pierādījumus, piektdien paziņoja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes runasvīrs Andrijs Lisenko.

Viņš arī atgādināja, ka prokrievisko kaujinieku rīcībā varētu būt dažas no lidmašīnas "melnajām kastēm". Separātisti jau ceturtdien paziņoja, ka "melnās kastes" nodos Maskavai. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs gan paziņoja, ka Krievija tās negrasās pieņemt.

Vēstīts, ka Doņeckas apgabalā Ukrainā ceturtdien avarējusi reisa MH17 pasažieru lidmašīna "Boeing 777" ar aptuveni 300 cilvēkiem uz klāja, kas lidojusi no Amsterdamas uz Malaizijas galvaspilsētu Kualalumpuru. Ukrainas amatpersonas ir paziņojušas, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti "Buk", tajā vainojot prokrieviskos kaujiniekus.


ASV viceprezidents Džo Baidens ceturtdien žurnālistiem apliecināja, ka saskaņā ar ASV izlūkdienestu datiem lidmašīna ir notriekta ar zenītraķeti. Savukārt aģentūra AFP no kāda militāra avota ASV uzzinājusi, ka raķetes izšāvēji, visticamāk, bijuši prokrieviskie separātisti.

Paši prokrieviskie kaujinieki savu vainu noliedz. Krievijas prezidents Vladimirs Putins izteicies, ka atbildība par notikušo būtu jāuzņemas Ukrainai, jo tajā notiek nemitīga karadarbība.

Tikmēr ASV administrācija uzskata, ka ukraiņu spēkiem nebija kapacitātes šajā reģionā notriekt 11 kilometru augstumā lidojošu lidmašīnu, vēsta CNN. ASV uzskata, ka Ukrainai arī nebija vajadzības šādi rīkoties, savukārt prokrieviskie separātisti šajā reģionā jau iepriekš notriekuši ukraiņu lidmašīnas.

Pasaules mediji arī pārraidījuši pārtvertās kaujinieku sarunas, kurā separātisti runā par to, ka ir notriekuši pasažieru lidmašīnu. Tiesa, mediji aicina pret šo ierakstu izturēties piesardzīgi, jo tā autentiskums nav apstiprināts.

Ukrainas austrumos, kur notiek pretterorisma spēku un prokrievisko kaujinieku cīņas, lidaparāti ir notriekti jau iepriekš. Pēdējais tāds gadījums bija 14. jūlijā Luhanskas apgabalā, kad tika notriekta Ukrainas armijas transporta lidmašīna "An-26".

Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs toreiz pieļāva, ka lidaparāts tika notriekts ar jaudīgu raķeti no Krievijas.  

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki, kā arī kaujas tehnika un ieroči no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!