Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji pie prokrievisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas pilsētas Doņeckas fiksējuši divu militārās tehnikas kolonnu pārvietošanos, vēsta aģentūra UNIAN.

Pirmo konvoju novērotāji pamanījuši svētdien ap 11:20 pie Sverdlovas ciema. "Īpašā EDSO novērošanas misija fiksēja 17 kravas automašīnas ZIL bez atpazīšanas zīmēm, piecas no tām piekabēs veda zalvju uguns iekārtas "Grad", divos atradās kaujas rezerves," teikts misijas paziņojumā.

Vēl vienas kolonnas pārvietošanās fiksēta 11:35 pie Zuhres pilsētas, kas atrodas 41 kilometru uz austrumiem no Doņeckas. Šo kolonnu veidojuši 17 "Kamaz" automobiļi bez atpazīšanas zīmēm. 12 automašīnas vedušas 122 milimetru haubices.

Abos gadījumos cilvēki formastērpos automašīnās nav redzēti, kolonnas devušās rietumu virzienā.

EDSO novērotāji militāros konvojus fiksēja arī sestdien, 8. novembrī. Doņeckā un Makijivkā pamanītas tanku, bruņutransportieru, kravas automašīnu un degvielas autocisternu kolonnas.

Prokrieviskie kaujinieki paziņoja, ka kolonnas pieder pašpasludinātajai "Doņeckas Tautas Republikai" (DTR). Papildspēki esot ieradušies no citiem DTR rajoniem.

Vēstīts, ka pretterorisma operācijas norises zonā kopš separātistu pseidovēlēšanām 2. novembrī vērojams straujš prokrievisko kaujinieku un Krievijas karavīru aktivitātes pieaugums. No aktīvistiem un amatpersonām pienāk ziņas par militārās tehnikas kolonnām, kas no Krievijas iebrauc Ukrainas teritorijā.

Piektdien Kijeva paziņoja, ka Ukrainā iebraukusi 30 kravas automašīnu un 32 tanku kolonna.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs norāda, ka Krievija savelk karaspēku tuvāk Ukrainas robežām un atbalsta prokrievisksos kaujiniekus ne tikai ar apmācībām un ekipējumi, bet arī ar Krievijas speciālo spēku klātbūtni Ukrainas austrumos.

Ukraina ir paziņojusi, ka Krievija intensīvi pārvieto karaspēku uz prokrievisko kaujinieku kontrolētajiem Ukrainas reģioniem un ka Krievijas karavīri jau ir Doņeckā un Luhanskā.

Savukārt Militāri politisko pētījumu centra "Informācijas pretestība" vadītāja Dmitrija Timčuka informācija liecina, ka kaujinieki un Krievijas karavīri ir izveidojuši četras trieciengrupas, kurās ir ap 25 000 vīru.

22. oktobrī, tuvojoties separātistu "vēlēšanām",  par uzbrukuma sākumu un plāniem ieņemt vairākas Ukrainas pilsētas paziņoja pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" premjers Aleksandrs Zaharčenko. Viņa minēto pilsētu sarakstā ir arī Mariupole.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!