Ēģiptes būvētā pazemes aizsargbarjera uz robežas ar Gazas joslu tiks pabeigta līdz vasaras beigām, pirmdien paziņoja drošības dienestu amatpersona.

"Mēs noteikti slēgsim visus tuneļus," žurnālistiem solīja amatpersona. "Tās ir mūsu tiesības, tas ir likumīgi. Mēs preces [Gazas iedzīvotājiem] nogādāsim pa zemi. Tam jānotiek mūsu acu priekšā," viņš teica.

Gazas joslas jautājums un tās blokādes atcelšana bija viens no galvenajiem tematiem arī pirmdien Šarmelšeihā notikušajās sarunās starp Ēģiptes prezidentu Hosni Mubaraku un ASV viceprezidentu Džo Baidenu.

Pēc tikšanās ASV pārstāvis apliecināja Savienoto Valstu gatavību rast jaunus risinājumus Gazas blokādes atcelšanai.

Sakarā ar pagājušajā nedēļā notikušo "Brīvības flotiles" incidentu Ēģipte otrdien paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku atver Rafahas robežšķērsošanas punktu, caur kuru var nokļūt Gazā, apejot Izraēlu.

Ēģiptes varasiestādes pagājušajā gadā sāka būvēt pazemes aizsargbarjeru, lai novērstu nelegālu preču un ieroču ievešanu Gazas joslā caur pazemes tuneļiem.

Par šādu lēmumu Ēģipte saņēmusi asu reģiona valstu kritiku.

Palestīniešiem tuneļi ir nepieciešami, lai joslā ievestu tik ļoti nepieciešamos pamatproduktus, savukārt Izraēla apsūdz, ka šīs ejas ieroču kontrabandai izmanto islāmistu kaujinieku grupējums "Hamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!