Foto: AP/Scanpix
Ēģiptes kasācijas tiesa ceturtdien likusi vēlreiz no jauna izskatīt notiesātā Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālista, Austrālijas latvieša Pētera Grestes un divu viņa kolēģu lietu.

Kā ziņo "Al Jazeera", žurnālisti paliks apcietinājumā. Pēc Grestes advokāta teiktā, lēmumu par viņu iespējamo atbrīvošanu pret drošības naudu var pieņemt vienīgi tiesa, kas izskatīs lietu no jauna.

Kasācijas tiesas sēde ilga aptuveni pusstundu. Notiesāto advokāti īsi izklāstīja savus argumentus, tiesa aizgāja apspriesties un atgriežoties paziņoja, ka pieņem apelācijas sūdzību un pieprasa lietu pārskatīt.

Tiesai bija trīs iespējas - pieprasīt lietas pārskatīšanu, pasludināt jaunu spriedumu vai attaisnot apsūdzētos. Pārskatīšanu pieprasīja gan aizstāvības, gan apsūdzības puse.

Jau vēstīts, ka trīs "Al Jazeera" žurnālisti - Greste, "Al Jazeera" angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds - tika arestēti 2013.gada 29.decembrī Kairā un jūnijā notiesāti par sakariem ar aizliegto "Musulmaņu brālību" un "melīgu ziņu pārraidīšanu".

Grestem un Fahmijam tiesa piesprieda septiņu gadu cietumsodu un Muhamedam - desmit gadu cietumsodu.

Viņu notiesāšana izraisīja plašu starptautisko cilvēktiesību un preses brīvības organizāciju nosodījumu. Virkne rietumvalstu, tostarp ASV, mudinājušas Ēģiptes prezidentu Abdelfatahu as Sisi notiesātos žurnālistus apžēlot.

Pēdējā laikā Ēģiptes un Kataras attiecībās iezīmējies atkusnis, kas devis cerības, ka žurnālisti varētu atgūt brīvību.

As Sisi, kas iepriekš uzsvēra, ka nejaucas Ēģiptes tiesu darbā, novembrī paziņoja, ka tiek apsvērta iespēja apžēlot trīs notiesātos "Al Jazeera" žurnālistus.

Greste oktobra beigās saņēmis Latvijas pilsoņa pasi, kura pēc viņa lūguma nodota glabāšanā ģimenei.

Kā norādījusi Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), Pēteris Greste apsūdzēts un notiesāts nepatiesi. Viņš ir darījis tikai savu žurnālista darbu, nepārkāpjot profesionālās ētikas principus. Pirms gada Greste nokļuvis Ēģiptē nejauši, viņš turp devies, lai aizvietotu kolēģi, teikts asociācijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!