Foto: AFI

Eiropai jābūt gatavai "neracionālam scenārijam", pēc kāda darbosies Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzskata bijušais NATO ģenerālsekretārs Jāps de Hops Shēfers.

Kā vēsta ārvalstu mediji, ar šādu uzskatu viņš nācis klajā pirmdien Hāgā, uzstājoties NATO parlamentārajā asamblejā, vēsta ārvalstu mediji. 

„Mēs izejam no tā, ka Krievijas vadītājs 100% ir racionāls. Mēs ceram, ka viņš tāds patiešām ir. Taču, ko tad, ja viņš ir racionāls tikai par 95%? Vai mums jābūt gataviem uz šiem neracionālajiem 5%, kas var novest pie neracionāliem lēmumiem? Jūs nevarat garantēt un es nevaru garantēt, ka Vladimirs Putins ir 100% racionāls. Tas nozīmē, ka mums jābūt gataviem neracionāliem scenārijiem," izteicies Shēfers.

Viņš gan atzinis, ka par to ir viegli runāt, esot Hāgā, taču, „ja jūs dzīvojat Tallinā, Rīgā vai Viļņā - tas ir savādāk. Mums jābūt nopietniem".

„NATO jābūt nopietnai. Es domāju, ka NATO jādara viss, kas ir alianses spēkos un atbilst tās mandātam, lai atturētu Putinu no jebkādiem soļiem vai mēru pieņemšanas, ar kuriem viņš varēs izjaukt NATO valstu teritorijas un radīt nekārtības NATO valstīs. ES lietoju vārdu „atturēt" - mums gan tas ne īpaši patīk pēc „aukstā kara". Taču tā tas ir - atturēt. Mums jāattur Putins no tā, lai viņš ietu tālāk - viņš jau tāpat ir aizgājis pietiekami tālu," paziņojis Shēfers.

Viņš paudis pārliecību, ka, lai to panāktu, nepieciešams uzturēt ar Putinu atklātu dialogu.

Tāpat Shēfers izteicies, ka Putins nemaz nav tik veiksmīgs, kā „mēs varam šad tad par viņu domāt".

Šobrīd Putinam nākas saskarties ar visvairāk proeiropeisko Ukrainas vadību, tādu, kas līdz šim nav redzēta. Eksprezidents Viktors Janukovičs atstājis valsti pēc Maidana, pēc tam bijušas vēlēšanas un tagad valstī ir ļoti rietumnieciska, proeiropeiska valdība. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!