Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem draudēs soda naudas, ja viņi neieradīsies uz otrdien paredzēto Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu pirmo uzrunu par stāvokli ES.

EP prezidents Ježijs Buzeks pavēstīja, ka ideja par sankcijām izskanējusi no parlamenta politisko grupu līderiem, lai tādā veidā cīnītos par parlamenta 736 deputātu plenārsēžu slikto apmeklējumu.

"[Politisko grupu līderi] vēlas īpaši labu apmeklējumu šo bezprecedenta debašu laikā," skaidroja Buzeks.

Kaut arī detaļas par plānotajiem soda mēriem vēl nav skaidras, EP deputātiem otrdienas rītā paredzētās Barrozu uzrunas laikā būs jāreģistrējas trīs reizes un deputātiem, kas nebūs ieradušies, nāksies šķirties no daļas no savas dienas naudas 298 eiro apmērā.

EP deputātiem jau tagad tiek piemērotas soda naudas par pārmērīgi retu balsojumu apmeklēšanu, taču otrdien paredzētais sods par kāda politiķa uzrunas neapmeklēšanu būs bezprecedenta un jau izraisījis neapmierinātību dažos deputātos.

"Mēs esam brīvi ievēlēti un varam paši izlemt, kādas ir mūsu prioritātes," sacīja vācu konservatīvo deputāts Bernds Poselts. "Es domāju apmeklēt debates, bet es neiešu, ja būs ieviesta elektroniska pārbaude."

Ideja par Barrozu uzrunu par stāvokli Eiropas Savienībā ir iekļauta Lisabonas līgumā, kas stājās spēkā 2009.gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!