Eiropas dienvidu un rietumu daļā ir sākusies sezonāla gripas izplatība, par to liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) saņemtā informācija no Eiropas slimību kontroles un profilakses centra (ESKPC).
Kā pastāstīja SVA Preses nodaļas vadītāja Laura Bundule, pamatojoties uz pašreizējiem gripas monitoringa datiem, ESKPC speciālisti izsaka bažas, ka šogad Eiropas iedzīvotāji saskarsies ar smagāko gripas epidēmiju, kāda novērota pēdējo divu līdz trīs gadu laikā.

Lai paaugstinātu iedzīvotāju aizsardzību pret gripas vīrusu, ESKPC uzsver pretgripas vakcinācijas nozīmi riska grupu iedzīvotājiem un ārstniecības iestāžu darbiniekiem. Pagājušā gada augustā ESKPC publicētās vadlīnijās nosaka minētās riska grupas - vecāka gadagājuma iedzīvotāji, pacienti ar hroniskām elpošanas sistēmas un sirds slimībām, nieru slimībām un pacienti ar novājināto imūno sistēmu. Pret gripu vakcinēties rekomendē arī ārstniecības iestāžu darbiniekiem.

Vakcinācija pret gripu ir svarīga katrā ziemas sezonā, un šī sezona nav izņēmums. No Eiropas gripas uzraudzības tīkla vairākas valstis no Eiropas dienvidu un rietumu reģioniem ziņo, ka saslimstība ar gripu šajā sezonā pārsniedz iepriekšējo 2 vai 3 sezonu līmeni.

Ņemot vērā minēto faktu, ESKPC uzskata, ka riska grupu iedzīvotāju vakcinācija, veco ļaužu, pacientu ar hroniskām slimībām, kā arī ārstniecības iestāžu darbinieku vakcinācija mazinās sezonālās gripas epidēmijas sekas.

SVA atgādina, ka specifiskā aizsardzība pret gripas vīrusu ir vakcinācija, aizsardzība pret šajā gripas sezonā dominējošo vīrusa apakštipu ir ietverta šobrīd esošās vakcīnas sastāvā.

Gripas sezonālo uzraudzību Eiropā, tāpat kā Latvijā, veido monitoringā iekļauto ārstniecības iestāžu ziņojumi par saslimstību ar gripu un citām akūto elpceļu infekcijām (AAEI) un informācija par laboratorijās noteiktiem gripas vīrusiem.

Monitorings tiek veikts, sākot ar gada 40.nedēļu, un ilgst līdz nākamā gada 20.nedēļai. Gripas uzraudzības sistēma Eiropā ir attīstījusies, kopš dibināts Eiropas gripas uzraudzības tīkls, kurš šobrīd ir ESKPC pārraudzībā un ir Pasaules Veselības organizācijas Globālā gripas uzraudzības tīkla sastāvdaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!