Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Rebeka Harmsa nav ielaista Krievijā, jo tur pasludināta par nevēlamu personu, paziņojis politiķes birojs.

EP "zaļo" frakcijas vadītāja ceturtdien atklāja, ka robežsargi Maskavas Šeremetjevas lidostā paziņojuši viņai, ka viņas ielaišana valstī būtu krimināli sodāma darbība.

Rezultātā, Harmsa, kura ir Vācijas pilsone, bija spiesta ar lidmašīnu atgriezties Briselē, paziņojis viņas birojs.

Politiķe plānoja piektdien Maskavā apmeklēt tiesas sēdi Ukrainas lidotājas Nadeždas Savčenko lietā.

Krievijas izmeklētāji apgalvo, Savčenko ir līdzvainīga divu krievu žurnālistu nāvē, ko Maskava kvalificē kā tīšu slepkavību.

Krievijas valsts raidorganizācijas VGTRK darbinieki Igors Korneļuks un Antons Vološins 18.jūnijā gāja bojā sprādzienā Luhanskas piepilsētā.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja apgalvoja, ka Savčenko pamanījusi žurnālistu atrašanās vietu un par to paziņojusi ukraiņu iznīcinātāju pilotiem. Pēc tam šīs koordinātas izmantotas, lai apšaudītu norādīto vietu.

Krievu izmeklētāji apgalvo, ka Savčenko esot arestēta, kad bez dokumentiem šķērsojusi Krievijas robežu, izliekoties par bēgli.

Savčenko savukārt apsūdz Maskavu nolaupīšanā, apgalvojot, ka ar maisu galvā un rokudzelžos pārvesta pāri Krievijas robežai.

Līdz šim Savčenko tika turēta aizturēšanas centrā Krievijas dienvidos, bet šonedēļ viņa tika pārvesta uz Maskavu, lai veiktu psihiatrisko izmeklēšanu.

Harmsas birojs paziņojis, ka saskaņā ar tā rīcībā esošo informāciju šī ir pirmā reize, kad Krievija ir attiekusies ielaist valstī EP deputātu.

Birojs norādījis, ka šāds lēmums varētu būt reakcija uz ES Krievijai piemērotajām sankcijām Ukrainas krīzes dēļ.

Krievijas amatpersonas šo incidentu vēl nav komentējušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!