Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri pirmdien Briselē apstiprinājuši Irānas naftas tirdzniecības aizliegumu, vēsta ārvalstu mediji. Sankcijas ir ieviestas, lai piespiestu Irānu atteikties no savas kodolprogrammas.

Teherāna iepriekš ir brīdinājusi, ka naftas eksporta sankciju gadījumā slēgs tankkuģu ceļu caur Ormuzas šaurumu, caur kuru iziet aptuveni trešdaļa visu pasaules tankkuģu. Ja šaurums būs slēgts, pasaules tirgi neizbēgami piedzīvos naftas deficītu un pēc tam arī naftas cenu kāpumu.

Sankcijas aizliedz jaunu naftas piegādes līgumu slēgšanu ar Irānu, kamēr jau esošos līgumus atļauts pildīt līdz 1.jūlijam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau noslēgtos līgumus atļauts vēl pildīt, jo Grieķija un citas Eiropas Savienības dienvidu valstis ir ļoti atkarīgas no Irānas naftas, un tām ir jāatrod citi piegādātāji, vēsta raidsabiedrība “Euronews”.

Irānas naftas piegādes aizliegumu jau iepriekš noteikusi ASV.

Jau ziņots, ka 1.janvārī Irānas Atomenerģijas organizācija paziņoja, ka Irānas zinātnieki ir izmēģinājuši pirmo kodoldegvielas stieni, kas ražots Irānā no šajā valstī iegūta urāna.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt savu urāna bagātināšanas programmu. ASV prezidents Baraks Obama jau parakstīja likumu, ar kuru noteiktas jaunas sankcijas pret Irānas centrālo banku un finanšu sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!