Foto: AP/Scanpix

Vairākas Eiropas valstis uzskata, ka Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns noniecina Eiropas Savienības (ES) vērtības un riņķo Kremļa orbītā, bet nezina, kā uz to reaģēt.

Laikā, kad vairums ES valstu izolē Maskavu un apsver sankciju iespējamo palielināšanu pret Krieviju, Orbāns nodibinājis ciešākas saites ar Kremli.

51 gadu vecais Ungārijas premjers izteicies, ka ES "iešāvusi sev kājā", piemērojot sankcijas Krievijai, parakstījis līgumu ar Maskavu par atomelektrostacijas celtniecību, pārtraucis piegādāt gāzi Ukrainai un vēlas paātrināt gāzes cauruļvada "South Stream" būvniecību.

Vācijas parlamenta apakšpalātas Eiropas lietu komitejas priekšsēdētājs, kristīgo demokrātu (CDU) pārstāvis Ginters Krihbaums ziņu aģentūrai "Reuters" norādīja, ka "šāda divkosība nav bez riska".

"Krievija mēģina salauzt ES dalībnieku vienotību, sevišķi valstīs, kas vairāk paļaujas uz Krievijas enerģētikas eksportu," norādīja Krihbaums.

Ungārija izpelnās arvien lielāku kritiku, bet vienprātības par to, kā piedabūt Orbānu mainīt savu kursu, nav, "Reuters" atzina vairāki ES diplomāti.

"Es domāju, ka Orbanam daudz nerūp viņa tēls. Viņš turpinās savu politiku, līdz Eiropa beidzot nopietni atbildēs," uzskata viens no diplomātiem.

Orbanu kritizēja arī vairāki diplomāti no Ungārijas kaimiņvalstīm, kas parasti izvairās skaļi viņu nopelt.

"Pie mūsu durvīm norisinās karš. Ukraiņi pēdējiem spēkiem mēģina kaut ko izdomāt (..), bet ungāri tikmēr organizē draudzīgu futbola maču ar krieviem," norādīja kāds diplomāts.

Orbāns plāno otrdien Budapeštā apmeklēt Krievijas un Ungārijas futbola maču, taču Ungārijas valdības pārstāvis paziņojis, ka tam nav nekādas saistības ar politiku.

ES līgumi ļauj piemērot dalībvalstij sodu par ES vērtību pārkāpšanu, bet šis mehānisms vēl nekad nav izmantots.

Ungārija ir atkarīga no ES finansiālās palīdzības, un Eiropas Komisija (EK) konkrētos apstākļos varētu apturēt maksājumus. Tomēr Briseles pretestība, domājams, tikai vairos Orbāna popularitāti viņa eiroskeptiski noskaņoto atbalstītāju vidū, norādīja cits ES diplomāts.

"Tā ir tāda pati stratēģija, kādu izmanto Lielbritānija," viņš piebilda.

Tikmēr Ungārijas premjers ir piesaistījis arī Vašingtonas uzmanību.

Savienotās Valstis oktobrī paziņoja, ka noteikušas ieceļošanas ierobežojumus vairākām par korupciju aizdomās turamām Ungārijas amatpersonām, bet to vārdus neatklāja.

Ungārijas valdība ceturtdien publicēja dokumentu, kas esot nācis no ASV vēstniecības Budapeštā un kurā uzskaitīti gadījumi, kad ASV vēstniecība paudusi bažas par krāpšanos ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), institucionālo korupciju, noslēpumu izpaudēju aizsardzību, kā arī tabakas tirdzniecības nacionalizāciju.

ASV vēstniecība par dokumentu komentārus vēl nav sniegusi.

Orbāns piektdienas rītā intervijā valsts radio noraidīja Vašingtonas apsūdzības korupcijā un paziņoja, ka "tas ir tikai papīra gabals".

"Mums iedeva dokumentu ar apsūdzībām, kuras mēs esam dzirdējuši no opozīcijas partijām pēdējos četrus gadus. Ja tas nebūtu angļu valodā, es nodomātu, ka to rakstījušas opozīcijā esošās partijas," norādīja Orbans.

ASV prezidents Baraks Obama septembrī Ungāriju iekļāva to valstu sarakstā, kas cenšas iegrožot pilsonisko sabiedrību, bet ASV Ungārijas vēstniecības pilnvarotais lietvedis Andrē Gudfrends pagājušajā mēnesī norādīja, ka Ungārijā negatīvas tendences ātri nostiprinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!