Pasaules AIDS diena Eiropas Komisija (EK) aicina vēl vairāk veikt profilakses pasākumus un pārbaudes, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Lai cīnītos pret AIDS visā pasaulē, EK iegulda pāri par 1,3 miljardiem eiro (0,91 miljardam latu).

Atzīmējot AIDS dienu, Eiropas Savienības (ES) veselības komisārs Džons Dalli Eiropas Parlamentā teiks ievadrunu seminārā par HIV pārbaudēm. Lai savlaicīgi sāktu ārstēšanu un palielinātu paredzamo mūža ilgumu, ir svarīgi atklāt slimību agrīnā posmā, jo statistika liecina, ka aptuveni viena trešā daļa ar HIV inficēto cilvēku Eiropā nezina, ka ir inficēti.

Lai cīnītos pret AIDS visā pasaulē, ES attīstības politikas komisārs Andris Piebalgs nesen informēja, ka iemaksas Pasaules fondā HIV/AIDS, tuberkulozes un malārijas apkarošanai ir pieaugušas par 10%. Eiropas Savienība ir lielākais ieguldītājs šajā fondā, nodrošinot 52% tā līdzekļu. Šāds pieaugums ļaus Komisijai laikā no 2002. līdz 2013. gadam ieguldīt aptuveni 1,3 miljardus eiro.

Lai gan jaunu inficēšanās gadījumu skaits visumā samazinās, pasaulē turpina pieaugt ar HIV inficēto cilvēku skaits. Pašlaik kopumā ir 33,4 miljoni ar HIV inficētu cilvēku. Subsahāras Āfrika vēl arvien ir visvairāk skartais reģions, kur 2008. gadā reģistrēts 71% no visiem jauniem inficēšanās gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!