Foto: AP/Scanpix
Lielbritānijas karalienes runā, kurā izklāstīti premjerministra Deivida Kemerona valdības plāni likumdošanā nākamajam gadam, pirmo reizi vismaz pēdējo 20 gadu laikā atkal pieminētas Folklenda salas.

Ministru sarakstītajā runā, kuru karaliene Elizabete II nolasīja, trešdien atklājot kārtējo parlamenta sesiju, pausta apņēmība aizsargāt šīs Dienvidamerikas salas, uz kurām pretendē arī Argentīna.

"Mana valdība nodrošinās aizjūras teritoriju drošību, labu pārvaldību un attīstību, tostarp aizsargās Folklenda salas un gibraltāriešu tiesības pašiem noteikt savu politisko nākotni," sacīja karaliene.

Folklenda salu arhipelāgs, kuru argentīnieši dēvē par Malvinu salām, atrodas Lielbritānijas valdījumā kopš 1833.gada, taču Buenosairesa uzskata, ka briti esot okupējuši Argentīnas teritoriju.

1982.gada 2.aprīlī Argentīnas militārā hunta sarīkoja iebrukumu Folklenda salās. Lai šo teritoriju atgūtu, Lielbritānijas toreizējā premjerministre Mārgareta Tečere uz turieni nosūtīja karafloti.

Bruņotais konflikts ilga 74 dienas un noslēdzās 14.jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

Folklendu karā krita 649 argentīniešu karavīri un 255 briti.

Martā Folklenda salās notika referendums, kurā absolūtais vairākums iedzīvotāju nobalsoja par palikšanu Lielbritānijas paspārnē. Argentīna referenduma iznākumu noraidīja, paziņojot, ka tam nav nekādu tiesisku seku, jo to nav organizējusi un nav uzraudzījusi ANO.

Pēdējo gadu laikā abu valstu domstarpības saasinājis arī Lielbritānijas lēmums Folklenda salu ūdeņos sākt naftas resursu izpēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!