Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, kas šonedēļ pulcējušies uz plenārsesiju Strasbūrā, ceturtdien, 13. martā pieņēmusi rezolūciju, kurā nosoda Krievijas militāro agresiju Ukrainā un pieprasa visu Krievijas militāristu izvešanu.

EP rezolūcijā arī norādīts, ka 16. martā izsludinātais referendums par Krimas pievienošanu Krievijai, kā arī Krimas varas iestāžu 11. marta lēmums par pussalas neatkarības pasludināšanu  ir neleģitīms un nelikumīgs, turklāt ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju.

Tāpat EP deputāti uzskata, ka Krievija, īstenojot militāru agresiju Krimā, "nepārprotami" pārkāpj starptautiskos noteikumus, piemēram, ANO Statūtus, EDSO Helsinku aktu, Eiropas Padomes statūtus, 1994. gada Budapeštas Memorandu un apdraud ES drošību.

Tiesa gan, EP deputāti savā rezolūcijā aicinājuši Ukrainas valdību nodrošināt mazākumtautību tiesības atbilstoši starptautiskajiem statūtiem.

Rezolūcijā atzinīgi novērtēts ES valstu vadītāju pagājušajā nedēļā pieņemtais lēmums apturēt sarunas ar Krieviju par vīzu liberalizāciju un partnerības nolīgums, kā arī uzsvērts, ka gadījumā, ja Krima tiks pievienota Krievijai, ES jāpiemēro Krievijai ieroču embargo, vīzu ierobežojumus, aktīvu iesaldēšanu un pasākumus pret Krievijas uzņēmumiem, īpaši enerģētikas nozarē.

"Delfi" jau vēstīja, ka 12. martā EP notika debates par situāciju Ukrainā. Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barozzu, uzrunājot deputātus, sacīja, ka Krimas aneksijas gadījumā ES nevilcināsies ar sankciju vēršanu pret Krieviju.

Vairums no vairāk nekā 30 EP deputātiem, kas piedalījās debatēs, paužot savu politisko grupu vai personisko viedokli, mudināja EK ieņemt stingrāku pozīciju attiecībā uz Krieviju un nevilcināties ar sankciju piemērošanu, kā arī pauda kritisku viedokli par EK pārmērīgi pielaidīgo attieksmi pret Krieviju un ES enerģētisko atkarību no šīs valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!