Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ekonomikas, neskatoties uz lejupslīdi, ir izvairījušās no ļaunākajiem notikumu scenārijiem, piektdien norādīja Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) galvenais ekonomists Ēriks Berglēvs.

"Kaut arī Rietumu 2007.gada kreditēšanas tirgus problēmas un tam pagājušajā gadā sekojošā ekonomiskā krīze oktobrī smagi skāra [Centrāleiropas un Austrumeiropas] reģionu, ir svarīgi norādīt, ka ir izdevies izvairīties no ļaunāko notikumu scenārijiem," bankas 18.ikgadējā sanāksmē Londonā sacīja Berglēvs.

"Nav bijušas divkāršas krīzes finanšu sektoriem un valūtām. Nevienai valstij nav iestājusies maksātnespēja. Pats svarīgākais, Rietumvalstis nav uzgriezušas muguru savām austrumu kaimiņvalstīm," norādīja Berglēvs.

ERAB pagājušajā nedēļā prognozēja, ka Centrāleiropas un Austrumeiropas ekonomikas šogad sagaida ekonomiskā lejupslīde 5,2% apmērā, bet 2010.gadā reģionā varētu atgriezties augšupeja 1,4% apmērā.

"Šī ERAB ikgadējā sanāksme notiek bezprecedenta ekonomiskās krīzes laikā ERAB reģionā. Daudzām ekonomikām šogad gaidāma lejupslīde, dažām būtiska, kā arī visam reģionam kopumā. Ir pazīmes, ka situācija ir stabilizējusies, bet ekonomikas atlabšana būs lēna un riskanta," sacīja Berglēvs.

"Atlabšana no finanšu krīzēm, atšķirībā no parastām recesijām, ir ilgāka. Mēs vēl neesam drošībā. Mums ir jāsagatavojas lejupslīdes iespaidam uz banku sektoru un reģionu. Kaut arī mēs varam pieredzēt IKP skaitļu stabilizēšanos, bezdarba situācija turpinās pasliktināties vēl ilgu laiku," brīdināja eksperts.

ERAB 1991.gadā tika izveidota, lai palīdzētu bijušajām komunistiskajām valstīm pārveidoties par tirgus ekonomikām, taču tagad banka savu darbību orientē uz globālās finanšu krīzes seku apkarošanu un ekonomiskās lejupslīdes apturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!