Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) eksperti trešdien pārbaudījuši uz Spānijas robežas ar Gibraltāru īstenotos robežkontroles pasākumus, kas izraisījuši nopietnas nesaskaņas Londonas un Madrides starpā.

Kārtējais konflikts starp Lielbritāniju un Spāniju Gibraltāra jautājumā uzliesmoja pēc tam, kad Madride ieviesa uz robežas ar nelielo klinšu ragu pastiprinātu robežkontroli, kas noveda pie garu automašīnu rindu veidošanās, kurās nācās pavadīt pat piecas stundas.

Gibraltāra valdība uzskata, ka Spānija pastiprināto robežkontroli ieviesusi, lai atriebtos par mākslīgā rifa būvniecību, norobežojot klinšu ragu ieskaujošos ūdeņus un liedzot pieeju spāņu zvejniekiem.

Lai pārbaudītu robežkontroles atbilstību ES tiesību normām, Eiropas Komisija (EK) jau augustā apsolīja nosūtīt uz Gibraltāru novērotāju misiju.

Inspektori tikās ar Gibraltāra amatpersonām un pēc tam devās inspicēt robežu. Līdzīgas pārbaudes eksperti plāno veikt arī Spānijas pusē.

Tomēr cilvēki, kas ik dienu spiesti šķērsot robežu, braucot uz darbu, nav mierā ar ekspertiem, norādot, ka nav prātīgi iepriekš paziņot amatpersonām par inspekciju, jo tas ļauj noslēpt patieso situāciju.

EK pārstāvis Spānijā savukārt norādīja, ka "varasiestādes abās robežas pusēs pilnībā sadarbojas un nav nekādas intereses neko noslēpt, jo tas galu galā būs neproduktīvi".

Viņš skaidroja, ka pēc ekspertu vizītes būs nepieciešams zināms laiks, lai izanalizētu savāktos datus.

EK uzskata, ka jautājumā par mākslīgā rifa būvniecību būs nepieciešama atsevišķa izmeklēšana.

Gibraltārs, kura teritorija ir tikai 6,8 kvadrātkilometri un kur mitinās 30 000 iedzīvotāju, bijis pastāvīgs spriedzes avots Londonas un Madrides attiecībās kopš 1704.gada, kad stratēģiski svarīgo teritoriju pie ieejas Vidusjūrā sagrāba britu spēki.

1713.gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Madrides suverenitātē.

Tomēr Londona norāda, ka tā neatteiksies no suverenitātes pār Gibraltāru pret šīs teritorijas iedzīvotāju gribu.

2002.gadā Gibraltāra iedzīvotāji ar lielu balsu vairākumu noraidīja Londonas un Madrides priekšlikumu par dalītās suverenitātes noteikšanu pār šo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!